Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Auto Regulamentul UE privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor se aplică de la 1 septembrie: Noi norme privind autoturisme mai ecologice și mai sigure, la nivel european

Regulamentul UE privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor se aplică de la 1 septembrie: Noi norme privind autoturisme mai ecologice și mai sigure, la nivel european

Un articol de: Ramona Zaharia - 31 Aug 2020, 16:09
Regulamentul UE privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor se aplică de la 1 septembrie: Noi norme privind autoturisme mai ecologice și mai sigure, la nivel european Auto

De la 1 septembrie va începe aplicarea Regulamentului UE privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor, regulament ce revizuiește sistemul anterior de omologare de tip și de supraveghere a pieței. Regulamentul a fost adoptat în mai 2018 și are ca scop îmbunătățirea calității omologării de tip și a testării vehiculelor, ”sporește controlul autovehiculelor aflate deja pe piața UE și consolidează sistemul general printr-o supraveghere europeană sporită”, după cum informează Comisia Europeană.

 

Începe aplicarea Regulamentului UE privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor

 

Omologarea de tip este acel proces prin care se certifică faptul că un vehicul îndeplinește toate cerințele pentru a fi introdus pe piață și se verifică respectarea legislației UE de către producători.

Astfel, noile norme din regulamentul UE se referă la independența și calitatea testelor efectuate înainte de introducerea pe piață a unui autoturism, la controlul autoturismelor aflate deja pe piață și la supravegherea europeană.

Potrivit sursei citate, noul cadru îmbunătățește ”verificările efectuate asupra vehiculelor care circulă deja pe piață și sunt puse în vânzare de către concesionari. De acum înainte, statele membre sunt obligate să testeze în mod regulat un număr minim de automobile și pot în prezent să ia măsuri de salvgardare împotriva vehiculelor neconforme de pe teritoriul lor, fără a aștepta ca autoritatea care a acordat omologarea de tip să ia măsuri”.

Totodată, Comisia poate să verifice conformitatea vehiculelor în laboratoare sau pe șosea, iar dacă producătorii încalcă prevederile legale referitoare la omologarea de tip, se poate impune „retragerea de pe piață la nivelul UE”, precum și o sancțiune de până la 30 000 de euro pe autoturism.

Până acum astfel de măsuri puteau fi impuse doar de autoritățile naționale.

 Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

Comisarul European pentru piața internă: Europenii se așteaptă să conducă mașinile cele mai ecologice și mai sigure

 

„Europenii se așteaptă, în mod legitim, să conducă mașinile cele mai ecologice și mai sigure. Aceasta presupune efectuarea celor mai stricte controale asupra autovehiculelor introduse pe piață și aflate în circulație pe drumurile noastre. Pentru a realiza acest lucru, este nevoie, de asemenea, de o punere în aplicare reală și de supraveghere la nivel european: acesta este motivul pentru care, de acum înainte, Comisia va fi în măsură să efectueze controale asupra autovehiculelor, să declanșeze retrageri de pe piață la nivelul UE și să impună amenzi de până la 30 000 EUR per autovehicul atunci când se încalcă legea”, a precizat, în acest context, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.

Citeşte mai multe despre:   Comisia Europeana,   Uniunea Europeana