Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Auto Sancțiuni pentru cei care circulă cu ITP expirat în 2021

Sancțiuni pentru cei care circulă cu ITP expirat în 2021

Un articol de: Ramona Zaharia - 16 Feb 2021, 08:57
Sancțiuni pentru cei care circulă cu ITP expirat în 2021 Auto

Inspecția Tehnică Perioadică (ITP-ul) certifică faptul că o mașină este în stare regulamentară de funcționare și are dreptul să circule pe drumurile publice. Însă în situația în care acesta își pierde valabilitatea, apare riscul unor amenzi foarte mari.

Care sunt actele necesare și ce valabilitate are ITP-ul în 2021

 

Pentru a putea realiza ITP-ul mașinii în 2021, proprietarul mașinii trebuie să meargă la service cu următoarele documente: certificat de înmatriculare al autovehiculului (talonul) – original, sau după caz, autorizația provizorie de circulație; actul de identitate al conducătorului auto-original; poliță R.C.A. (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă la data inspecției – original și cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original-securizată de R.A.R.

Pe de altă parte, dacă proprietarul este o societate de leasing se acceptă copie după cartea de identitate a autovehiculului ștampilată de proprietar cu mențiunea „conform cu originalul”.

Prețul pentru inspecția tehnică periodică variază în funcție de service-ul ales, dar și de tipul autohevicului.

De asemenea, și valabilitatea ITP-ului variază. Mai exact, diferă în funcție de vechimea autovehicului, dar și de gabaritul ori destinația de utilizare a acestuia.

Astfel, pentru mașinile noi, ITP-ul se realizează la 3 ani. Termenul pentru efectuarea primei inspecții se socotește de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecție tehnică periodică, de la data celei precedente.

Autovehicule care au mai puțin de 8 locuri au ITP valabil 2 ani, iar cele mai vechi de 12 ani îl au valabil un singur an.

Mașini destinate transportului de persoane în regim de taxi și auotevhicule care au mai mult de 8 locuri au ITP-ul valabil 6 luni.Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European

Pe de altă parte, autovehicule destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă mai mare de 3.500 kg și autovehicule cu cel puțin 4 roți, destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă ce nu depășește 3.500 kg au ITP-ul valabil 1 an.

Motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți și cvadricicluri au ITP-ul valabil 2 ani.

Care sunt sancțiunile pentru cei care circulă cu ITP expirat în 2021

 

Atunci când un șofer circulă cu ITP expirat, acesta riscă o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Mai mult, îi va fi reținut și certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) și confiscate plăcuțele.

Totodată, în situația în care expiră ITP-ul, înmatricularea este suspendată automat. Așadar, dacă un conducător auto circulă cu ITP-ul expirat riscă și o amendă pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, valoarea total amenzii putând ajunge la 5.800 de lei.

În cazul în care șoferul face destul de des drumuri prin străinătate, trebuie să fii foarte atent la termenul de valabilitate. Dacă rămâne cu ITP expirat în afara țării, nu numai că riscă să fie amendat de polițiștii de acolo, ci s-ar putea să cheltuie bani suplimentar pentru transportul mașinii. Asta pentru că în situația în care ajunge cu ITP expirat la frontieră, vameșii îi vor reține certificatul și plăcuțele de înmatriculare, așa că va fi nevoit să cheme o platformă până la graniță.

Citeşte mai multe despre:   ITP,   masini,   amenzi rutiere