Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Auto ULUITOR! Trucul SIMPLU care îi scapă pe şoferi de amenzile de circulaţie!

ULUITOR! Trucul SIMPLU care îi scapă pe şoferi de amenzile de circulaţie!

Un articol de: B1.ro - 04 Iul 2018, 14:07
ULUITOR! Trucul SIMPLU care îi scapă pe şoferi de amenzile de circulaţie! Auto

Românii care vor lua amenzi de circulaţie sau diverse alte contravenţii în baza unor procese-verbale completate necorespunzător de poliţişti ar putea scăpa de sancţiuni de acum încolo.


La sesizarea Avocatului Poporului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a tranşat această problemă, iar decizia instanţei, din14 mai 2018, a fost publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul săptămânii trecute.

Concret, de acum înainte contravenientul poate să ceară în instanţă anularea procesului-verbal de amendă dacă poliţistul care a aplicat sancţiunea nu a descris suficient fapta comisă, scrie adevarul.ro.
Acest fapt atrage nulitatea relativă a documentului, au stabilit judecătorii Curţii Supreme.

”Descrierea insuficientă a faptei echivalează cu neîndeplinirea cerinţei privind descrierea faptei contravenţionale şi atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenţiei”, au notat judecătorii ÎCCJ în decizia nr. 13/2018.

Ce trebuie să cuprindă procesul-verbal de contravenţie numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.
 

Citeşte mai multe despre:   ICCJ,   Avocatul Poporului