Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Auto Valoarea poliței RCA a crescut constant de la începutul anului

Valoarea poliței RCA a crescut constant de la începutul anului

Un articol de: B1 TV - 24 Oct 2014, 10:48
Valoarea poliței RCA a crescut constant de la începutul anului Foto: rca-ieftin.ro Auto

Polița RCA le face viața tot mai grea șoferilor. De la începutul anului valoarea primei anuale plătie pentru asigurarea auto obligatorie a tot crescut. Cei mai afectați sunt șoferii care au sub 30 de ani. Pentru ei, creșterea poliței RCA se calculează în zeci de procente. Lucrurile s-ar mai putea schimba, susțin brokerii de asigurări, potrivit B1 TV.

Accidentele tot mai dese și creșterea valorilor despăgubirilor au pus tot mai multă presiune pe prețul asigurărilor auto obligatorii. De la începutul anului și până acum, valoarea polițelor RCA a crescut în unele situații cu până la 30-40 de procente. Iar majorarea tarifelor nu se va opri aici, spun analiștii economici.

”Nivelul RCA-ului va mai crește până în primele luni din an ul următor. Este normal pentru că el a fost stabilit prin mecanisme de concurență acerbă care aducea pierderi tuturor jucătorilor din asigurări, acum se va ajunge către un nivel real”, explică  analistul economic, Dragoș Cabat.

Doar în ultimele 2 luni, în unele oraşe, tarifele au crescut şi cu 33%. Brokerii susţin însă că lucrurile s-au mai temperat.

”Primele au stagnat cu mențiunea că au stagnat pe prima medie, cu mențiune că la tinerii sub 30 de ani au crescut destul de mult sunt prime de 2-3-4 mii de lei pentru un RCA, dar prima medie a rămas relativ constantă în jurul a 400 de lei. Pentru cei sub 30 de ani au crescut gradual în ultimii câțiva ani, datorită rezultatelor foarte proaste a ratei daunei pe această categorie de vârstă.”, spune Bogdan Andriescu,  președinte al UNISCAR.

Creșterea uriașă a primelor RCA pentru tinerii sub 30 de ani s-ar putea tempera dacă asiguratorii vor folosi la calcularea primelor categorii de vârstă mai mici.

”Intenția asiguratorilor în momentul de față este de a subdiviziona această categorie de vârstă, respectiv să încerce cu categorii mai scurte de vârstă, pe 2-3 ani. În acestă categorie poate că există categorii cu risc mai mic și atunci să rezulte prime mai mici.”, adaugă  Bogdan Andriescu.

Pentru întreaga piață RCA, veștile bune ar putea veni însă abia din 2015.

”Va mai crește cu 10-15% după care după primul trim din anul viitor va stagna până la un nivel comparabil cu cel din Uniunea Europeană.” arată analistul economic, Dragoș Cabat.

În România, din totalul asigurărilor auto, sectorul RCA reprezintă, potrivit brokerilor de asigurări, până la 90% din totalul asigurărilor.

Citeşte mai multe despre:   RCA