Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri București centenar 100 de ani de istorie – Sărbătorile românilor UNIȚI. Semnificaţia celor trei zile naţionale: 10 Mai, 23 August și 1 Decembrie

100 de ani de istorie – Sărbătorile românilor UNIȚI. Semnificaţia celor trei zile naţionale: 10 Mai, 23 August și 1 Decembrie

Un articol de: B1.ro - 14 Dec 2018, 11:58
100 de ani de istorie – Sărbătorile românilor UNIȚI. Semnificaţia celor trei zile naţionale: 10 Mai, 23 August și 1 Decembrie București centenar

Material realizat în cadrul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

România a sărbătorit Centenarul Marii Uniri. 1 Decembrie 2018 este cea mai importantă zi pentru poporul român, însă nu a fost dintotdeauna Ziua Națională a României.

România a mai fost sărbătorită pe 10 Mai și 23 August. Despre semnificațiile acestor zile am discutat cu istoricul și generalul Alexandru Grumaz.

Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare.

Foto: Ziarul Unirea

B1.RO: Ce înseamnă pentru noi 1 Decembrie?

Generalul Alexandru Grumaz: 1 Decembrie este cea mai importantă sărbătoare a poporului român. Este cu adevărat sărbătoarea poporului român pentru că poporul român a făcut această unire. Am putea să spunem că școala ardeleană a fost cea care a sădit sămânța unirii viitoare de la 1918. Am avut politicieni cu viziune.

Amintesc că cel care a dus la dezmembrarea celor trei imperii: Otoman. Țarist și Austro Ungar – a fost Woodrow Wilson, președintele SUA. Din păcate, noi nu avem nici măcar o statuie a lui.Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

Vorbim de 1 Decembrie, trebuie să nu uităm de omul care s-a ocupat de introducerea teritoriilor românești în hărțile prezentate la Versailles. Este vorba Robert Ficheux. A murit în 2005 și a fost membru de onoare al Academiei Române.

Transilvania era românească și aparținea României.

B1.RO: Dacă nu aveam oameni politici cu viziune, aproape că era imposibilă unirea.

Generalul Alexandru Grumaz: Da, PNL a fost creierul.

Să nu uităm însă de Regele Ferdinand, un alt român loial. Declicul a început când Regele Ferdinand s-a dus în fața ostașilor și le-a promis reforma agrară.

As vorbi și despre Regina Maria, care a fost văzută alături de răniți, de cei care erau pe moarte. Le dădea speranță ostașilor răniți.

B1.RO: A fost acea idee genială de a intra atunci, cu o zi înainte de armistițiu, în război și de a putea sta la masa învingătorilor.

Generalul Alexandru Grumaz: Să ne aminim că și la Alba Iulia ofițerii au avut un loc aparte, pentru că, în timp ce peste 100 de mii de oameni așteptau în afara cazinoului ofițeresc, a fost o rumoare că Transilvania se va rupe de Ungaria, dar își păstrează statutul autonom. Și atunci un grup de ofițeri a intrat înăuntru și a spus: UNIRE NECONDIȚIONATĂ cu România! Și atunci a fost discuția cu Iuliu Maniu, care trebuie să rămână în istoria României pentru că a spus ministrului minorităților de la Budapesta “separare totală de Budapesta”, și Alexandru Vaida Voievod. Atunci s-a ajuns la o modalitate prin care Transilvania se va alătura României.

 

B1.RO: Am sărbătorit întâi 10 Mai – Ziua Regelui. Ce ne puteți spune despre această dată?

Generalul Alexandru Grumaz 10 mai nu a fost doar Ziua Regalităţii şi a Independenţei, ci şi Ziua naţională a României. Ziua avea trei semnificaţii: la 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domnitor, în 10 mai 1877, după secole de stăpânire otomană Vodă Carol proclama Independenţa României, iar în 10 mai 1881,  domnitorul Carol I era încoronat ca prim rege al noului Regat al României.

Timp de opt decenii, 10 mai a fost reperul principal, Ziua Naţională a României fiind respectată şi sărbătorită de toţi românii. Însuşi Regele şi Regina participau la parade.

B1.RO: Ulterior au venit comuniștii la putere, iar Ziua Națioanlă s-a sărbătorit pe 23 August.

Generalul Alexandru Grumaz:  Ziua de 23 august a fost adoptată rept sărbătoare de stat, sub numele de ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populareîn România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944. Până în 1989, 23 august a fost cea mai fastuoasă zi a anului, marcată prin parade şi spectacole grandioase, cu semnificaţie puternic ideologizată.

B1.RO: Din anul 1990, 1 Decembrie este Ziua Națională a României. Noi, printr-o paradă militară rememorăm trecerea Reginei Maria șia  Regelui Ferdinand pe sub Arcul de Triumf.

Generalul Alexandru Grumaz:  Arcul de Triumf a fost făcut în cinstea victoriilor pe care Armata Română le-a obținut în teatrele de operații. A fost dedicat Armatei.

În București au existat șase Arcuri de Triumf.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ziua Națională a fost sărbătorită cu fapt, evident, și la Alba Iulia.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

B1.RO: Să vorbim și despre momentul prezent. România, prin ceea ce prezintă în momentul de față la paradele militare, arată că suntem în NATO și că Armata se modernizează.

Aș vrea să punctez ceva. Să reținem că cel mai important partener al României este SUA, deoarcere există triunghiul defensiv – Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecție și Pază și Administrația Națională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice și circa 50 de aeronave, între care și aproximativ 500 de militari din mai multe ţări aliate sau partenere, au participat pe 1 Decembrie la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Material realizat în cadrul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 

Citeşte mai multe despre:   Bucuresti Centenar,   Primaria Municipiului Bucuresti