Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri București centenar Biserici ale Bucureștiului: Biserica Basilescu, lăcașul de cult în jurul căruia a crescut un întreg cartier, a cărei piatră de temeile a fost pusă în vremea Regelui Carol I (VIDEO)

Biserici ale Bucureștiului: Biserica Basilescu, lăcașul de cult în jurul căruia a crescut un întreg cartier, a cărei piatră de temeile a fost pusă în vremea Regelui Carol I (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 11 Iul 2018, 16:00
București centenar

Material realizat în cadrul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Putem spune fără să greşim că apariţia cartierului Bucureştii Noi începe fără doar şi poate cu ctitorirea de către Nicolae şi Ecaterina Basilescu a sfântului lăcaş care le poartă numele.  În 1898, în vremea Regelui Carol I, când s-a pus piatra de temelie a bisericii, nu mai exista nicio altă construcţie pe moşia Măicănesti- Grefoaicele, al cărei proprietar era decanul facultătii de drept Nicolae Basilescu. 

“Când s-a pus piatra de temeilie, cine a mai fost atunci martor, pe lângă familia ctitorilor – Basilescu, mitropolitul Iosif Gheorghian, care și-a pus și el semnătura pe actul de fundație. De asemenea, și prim-ministrul de atunci Dimitrie Sturza este trecut pe acest act de fundație al bisericii noastre”, spune preotul paroh Emilian Soare.

Doi ani mai târziu Ecaterina, soţia lui Nicolae, avea să fie înmormântată în cavoul de la subsol.

Până în anul 1922 a fost folosită drept capelă familiei ctitorilor, apoi, după îndelungi tergiversări, ctitoria lui Nicolae Basilescu devine biserică parohială spre bucuria duhovnicească a locuitorilor din zonă.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Basilescu a ridicat biserica cu ajutorul arhitecţilor George Mandrea și Kaparovschi. Pictura interioară a fost realizată de danezul Exner, care a folosit acelaşi stil  întâlnit la bisericile Mănăstirii Curtea de Argeș, Sfinții Trei Ierarhi din Iași și cea a Mănăstirii Sinaia.

Dacă prima pictură interioară a fost deteriorată în timpul Primului Război Mondial, când a folosit ca depozit şi loc de refugiu, refăcută ulterior de un pictor necunoscut, în exterior există superbe picturi  pe porţelan ale căror culori vii au rămas neatinse de vremuri şi intemperii.

“Pe peretele de vest avem cele două tablouri ale ctitorilor Bisericii Basilescu, respectiv Nicolae Basilescu cu cele două fiice Lidia și Margareta, iar în partea cealaltă avem tabloul cu Ecaterina Basilescu”, mai spune preotul paroh.

În anii ‘45 și ’46 ai secolului trecut ferestrele au fost împodobite cu minunate vitralii realizate de Traian Pârvu. Unul fiind o donaţie a fraţilor Anania. Valeriu Anania pe numele de mirean, avea să devină mai târziu Bartolomeu Anania, scriitor şi arhiepiscop al  Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Biserica Basilescu cu hramurile Sfântul Nicolae și Sfânta Ecaterina se află într-un parc imens, împodobit cu flori viu colorate şi copaci.  Liniştea şi pacea învăluie locul în zilele obişnuite, însă duminica şi la marile sărbători biserica se umple de credincioşi.

Material realizat în cadrul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 
 
 
Loading...