Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri București centenar Biserici ale Bucureștiului: Biserica Cuţitul de Argint, ctitoria Regelui Carol I, ridicată între anii 1906 şi 1910 (VIDEO)

Biserici ale Bucureștiului: Biserica Cuţitul de Argint, ctitoria Regelui Carol I, ridicată între anii 1906 şi 1910 (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 14 Aug 2018, 11:32
București centenar

Material realizat în cadrul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Pe dealul Filaretului, în apropierea Parcului Carol 1, mai exact lângă Arenele Romane, se află un monument istoric valoros: Biserica Schimbarea la față- Bărbătescu Nou. Lăcașul mai este  cunoscut  sub numele de  Biserica Cuţitul de Argint, nume împrumutat de la numele străzii pe care se află la numarul 1.

”Locul alegerii pentru construcția bisericii a fost încă din 1904. Pe locul pe care a fost o biserică, care se duce către anii 1760-1770. Regele împlinea 40 de ani, și era o cinste ca aici să fie ridicată o biserică, care are același stil ca Biserica Sfântul Nicolae din Iași, aceeași formă”, spune preotul paroh Mihai David.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Ctitoria este o construcţie impunătoare cu o arhitectură în stil moldovenesc. Ctitorul ei,   însuși  Regele Carol 1 a dorit o astfel de biserică pentru a-și arată admirația nemărginită pentru voievodul Ștefan Cel Mare. Astfel, arhitectul Nicolae Ghika Budești, cel însărcinat cu acest proiect a preluat planurile şi volumetria Bisericii Sfântul Nicolae Domnesc din Iași, ctitorie a domnitorului Moldovei.  Biserica a fost ridicată între anii 1906 și 1910 cu ocazia Expoziţiei Naţionale Jubiliare prilejuită de  sărbătorirea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol 1.

Un amănunt interesant :  Voievodul  Ștefan Cel Mare a ridicat biserica  Sfântul Nicolae Domnesc din Iași tot la împlinirea a 40 de ani de domnie glorioasă.

Cei doi, atât regele Carol 1cât și Ștefan Cel Mare, au avut cele mai lungi perioade de domnie din istoria românilor: Carol 1 a domnit 48 de ani, Ștefan cel Mare, cu un an mai puțin, adică 47.

Pictura  semnată de pictorul Costin Petrescu a fost finalizată în 1909, însa în 1976 un incendiu a distrus-o total. În 1992, cu prilejul reparaţiilor capitale, biserica a fost repictată în frescă de către pictorii Dimitrie Bănică, Gheorghe Bondoc şi Florin Paraschivescu. Un an mai târziu, în 1993 biserica a fost resfinţită, iar în firida de deasupra intrării s-a montat noua Pisanie.

În dreptul fațadei de  sud  a bisericii se află un monument istoric valoros: o cruce mare de piatră, cu inscripții chirilice,  sculptată de Radu Zugravul și  ridicată de domnul Antonie Vodă Ruset. Cu prilejul Jubileului din 1906, crucea a fost adusă de la Iași și poziționată lângă noua ctitorie a Regelui Carol I.

Material realizat în cadrul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Citeşte mai multe despre:   Bucuresti-Centenar,   Primaria Municipiului Bucuresti