Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri București centenar Biserici ale Bucureștiului: Biserica Nașterea Maicii Domnului din Dorobanți, sfințită în 1915, în timpul domniei lui Ferdinand I (VIDEO)

Biserici ale Bucureștiului: Biserica Nașterea Maicii Domnului din Dorobanți, sfințită în 1915, în timpul domniei lui Ferdinand I (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 05 Dec 2018, 11:23
București centenar

Material realizat în cadrul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Biserica Nașterea Maicii Domnului din Dorobanţi a fost  ridicată  de oameni din popor, aşa cum scrie pe peretele interior de la miazănoapte, între anii 1912 și 1915. La iniţiativa soţilor Vitan şi Maria Gănciulescu cu sprijinul a numeroşi binecredincioși în frunte cu preotul paroh Sachelar Gheorghe Alexandrescu.

Piatra de temelie s-a pus în ziua de 8 septembrie 1912 , zi de sărbătoare în ortodoxie: Nașterea Fecioarei Maria, nașterea Celei care L-a născut pe Mântuitorul Iisus Hristos. 

Sfințirea lăcașului a avut loc în 14 octombrie 1915  de către arhiereul Teofil Ploieșteanul, mitropolit primat fiind episcopul Conon Arămescu Donici și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române , Preafericitul Justinian.

În teribila noapte de 10 noiembrie 1940, când a avut loc seismul de 7,4 grade pe scara Richter,  sfântul lăcaș a fost foarte avariat. Demn de menționat este faptul că până în acea noapte în regiunea Vrancea nu mai avusese loc un seism de o magnitudine atât mare din anul 1838.

Inginerul Emil Prager, o celebritate națională în industria de construcții, a reconsolidat ctitoria creștin-ortodoxă prin încingerea cu centuri de beton în exterior și bare de fier în interior. Inginerul Prager este cel care a folosit, în premieră, în țara noastră betonul armat .

Gestul său creștinesc de reconsolidare a bisericii l-a dedicat memoriei fiului său inginer Ionel Prager, disparut de timpuriu.

Cele două turle și pictura au fost refăcute pe cheltuiala altor enoriași dimpreună cu preoții  Gheorghe Andreescu și Lupascu Andrescu. Biserica a mai fost supusă unor operațiuni de refacere și reconsolidare după cutremurul din 1977 și în perioada anilor 1997 – 1998.

Pictura interioară a fost executată în ulei și poartă semnătura pictorului  Ion Simionescu, iar pictura de pe fațada principală a bisericii este opera pictorului C. Nițulescu. Ferestrele bisericii sunt împodobite cu vitralii de o frumusețe aparte.

 Arhitectura specială a tâmplei și icoanele acesteia sunt tot opera maestrului Ion Simionescu.

Material realizat în cadrul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Citeşte mai multe despre:   Bucuresti Centenar,   Primaria Municipiului Bucuresti
 
 
 
Loading...