Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri București centenar Biserici ale Bucureștiului: Biserica Nașterea Maicii Domnului din Dorobanți, sfințită în 1915, în timpul domniei lui Ferdinand I (VIDEO)

Biserici ale Bucureștiului: Biserica Nașterea Maicii Domnului din Dorobanți, sfințită în 1915, în timpul domniei lui Ferdinand I (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 05 Dec 2018, 11:23
Biserici ale Bucureștiului: Biserica Nașterea Maicii Domnului din Dorobanți, sfințită în 1915, în timpul domniei lui Ferdinand I (VIDEO) București centenar

Material realizat în cadrul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Biserica Nașterea Maicii Domnului din Dorobanţi a fost  ridicată  de oameni din popor, aşa cum scrie pe peretele interior de la miazănoapte, între anii 1912 și 1915. La iniţiativa soţilor Vitan şi Maria Gănciulescu cu sprijinul a numeroşi binecredincioși în frunte cu preotul paroh Sachelar Gheorghe Alexandrescu.

Piatra de temelie s-a pus în ziua de 8 septembrie 1912 , zi de sărbătoare în ortodoxie: Nașterea Fecioarei Maria, nașterea Celei care L-a născut pe Mântuitorul Iisus Hristos. 

Sfințirea lăcașului a avut loc în 14 octombrie 1915  de către arhiereul Teofil Ploieșteanul, mitropolit primat fiind episcopul Conon Arămescu Donici și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române , Preafericitul Justinian.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

În teribila noapte de 10 noiembrie 1940, când a avut loc seismul de 7,4 grade pe scara Richter,  sfântul lăcaș a fost foarte avariat. Demn de menționat este faptul că până în acea noapte în regiunea Vrancea nu mai avusese loc un seism de o magnitudine atât mare din anul 1838.

Inginerul Emil Prager, o celebritate națională în industria de construcții, a reconsolidat ctitoria creștin-ortodoxă prin încingerea cu centuri de beton în exterior și bare de fier în interior. Inginerul Prager este cel care a folosit, în premieră, în țara noastră betonul armat .

Gestul său creștinesc de reconsolidare a bisericii l-a dedicat memoriei fiului său inginer Ionel Prager, disparut de timpuriu.Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce SECRET ascunde

Cele două turle și pictura au fost refăcute pe cheltuiala altor enoriași dimpreună cu preoții  Gheorghe Andreescu și Lupascu Andrescu. Biserica a mai fost supusă unor operațiuni de refacere și reconsolidare după cutremurul din 1977 și în perioada anilor 1997 – 1998.

Pictura interioară a fost executată în ulei și poartă semnătura pictorului  Ion Simionescu, iar pictura de pe fațada principală a bisericii este opera pictorului C. Nițulescu. Ferestrele bisericii sunt împodobite cu vitralii de o frumusețe aparte.

 Arhitectura specială a tâmplei și icoanele acesteia sunt tot opera maestrului Ion Simionescu.

Material realizat în cadrul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Citeşte mai multe despre:   Bucuresti Centenar,   Primaria Municipiului Bucuresti