Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri București centenar Biserici ale Bucureștiului: Biserica Popa Nan, un lăcaș de cult cu tradiție ce a fost ridicat pentru prima dată la 1719 (VIDEO)

Biserici ale Bucureștiului: Biserica Popa Nan, un lăcaș de cult cu tradiție ce a fost ridicat pentru prima dată la 1719 (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 22 Oct 2018, 10:40
Biserici ale Bucureștiului: Biserica Popa Nan, un lăcaș de cult cu tradiție ce a fost ridicat pentru prima dată la 1719 (VIDEO) București centenar

Material realizat în cadrul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

În 1789, în prima împărțire administrativă a orașului București, mahalaua Popa Nan figura ca făcând parte din Plasa Târgului dinafara.

Cu 70 de ani înainte, în 1719, tânărul preot Nan, trimis de Mitropolie în această zonă care nu făcea încă parte din orașul lui Bucur, ridică un mic lăcaș cu hramul Adormirea Maicii Domnului, împreună cu credincioșii cu dare de mână.  Biserica avea o singură turlă și era acoperită cu șindrilă.

După aproape o jumătate de secol, pe același loc, o altă biserică din zid este ctitorită de Ștefan Monahul și de Dumitrache Grămăticul.

Două obiecte de preț care datează de la sfârșitul secolului XIX fac parte din zestrea actuală a bisericii: Un sfânt Epitaf și cristelnița din 1895, în care încă se mai săvârșește botezul pruncilor și în zilele noastre.

Devenită o ruină în urma cutremurelor din secolul XIX, în noaptea de Sfântul Ilie, în 1910, biserica se prăbuşeşte. În același an, preotul protoiereu Ion Georgescu începe construcția din temelie a unui nou lăcaș după planurile arhitectului Cristofi Cerchez.

Din pictura în tempera  semnată de Vasile Georgescu se mai păstrează portretele ctitorilor: mitropolitul Conon Arămescu Donici, protoiereul Ion Georgescu și epitropii Niţă Niculescu Berechet şi Anghel N. Postelnicu. Noului lăcaş i se va adăuga încă un hram , cel al Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

1977, 4 martie. Cutremurul afectează din nou acesta sfântă zidire. 

“Biserica a fost deteriorată. Turla mare s-a prăbușit în interiorul bisericii. Atunci, tot un preot tânăr, numit în acel an la biserică, părintele Victor Frangulea împreună cu credincioșii din Parohie, cu ajutorul Arhiepiscopiei și a multor Parohii din bucurești și din țară, au reușit reconstrucția bisericii”, a spus preotul paroh.

Biserica Popa Nan va fi resfințită în 1989 de către Patriarhul Teoctist, de altfel este prima sfințire a acestuia în calitate de Patriarh.

“Biserica a fost pictată din nou, de data ceasta în frescă, de către maestrul Mihai Bogdan Mociulschi”, adaugă părintele.

În Biserica Popa Nan se continuă și azi tradiția începută în 1910, odată cu venirea preotului Ion Georgescu, și anumea aceea a preoților slujitori care sunt și profesori de muzică. Atât părintele Victor Frangulea cât și actualul preot paroh Alexandru Dumitrescu predau muzică.

Material realizat în cadrul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Citeşte mai multe despre:   Bucuresti Centenar,   Primaria Municipiului Bucuresti