Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri București centenar Biserici ale Bucureștiului. Biserica PRECUPEȚII VECHI, ridicată în anul 1773, locul unde se desfășoară intensa activitate filantropică (VIDEO)

Biserici ale Bucureștiului. Biserica PRECUPEȚII VECHI, ridicată în anul 1773, locul unde se desfășoară intensa activitate filantropică (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 05 Dec 2018, 11:27
Biserici ale Bucureștiului. Biserica PRECUPEȚII VECHI, ridicată în anul 1773,  locul unde se desfășoară intensa activitate filantropică (VIDEO) București centenar

Material realizat în cadrul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

În 1773, în plină epocă fanariotă, Gheorghe Ieroschi-monahul inalţă pe strada Toamnei de astăzi un splendid locaş ortodox. Călugărul va fi ajutat financiar de o mână de credincioşi.  Zona se numea Precupeţii Vechi deoarece spaţiul era un important vad comercial.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

”Biserica aceasta este așezată în vechea mahala a precupeților. Câteva străzi păstrează numele unor bresle din vremea aceea: făinari, măcelari. Iar în apropiere de această biserică și de acest cartier, avem și alte străzi precum: franzelari, pitari.

Fiind ctitoria acestui rostimonah pe nume Gheorghe, el a slujit câtdva într-un schit. Se pare că biserica aceasta a fost zidită pe o altă biserică, mult mai veche decât biserica de la 1773.

În 1845, după aceea în 1898 au fost făcute reparațiile cele mai mari. Tot de atunci datează și catapeteasma bisericii, pictată de Gheorghe Zograf, pregătit la școala din Muntele Athos ”, a spus  preot Tudor Gheorghe.

Sfântul așezământ cu hramul Duminica Tuturor Sfinților cunoaște numeroase consolidări și reparații de-a lungul timpului. Pictura de astăzi a fost realizată de către pictorul Keber, în 1930.

Prin eforturile Părintelui paroh Tudor Gheorghe întreaga suprafață pictată a fost restaurată între anii 1992 și 2002. De asemenea, se consolidează acoperișul bisericii, pavimentul se acoperă cu marmură și în exterior se vor lucra elementele decorative constând în ștucaturi și ornamente florale în stil brâncovenesc, făcând din biserica tuturor sfinților un lăcaș de o frumusețe aparte.Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce SECRET ascunde

Biserica desfășoară o intensa activitate filantropică.  Sub oblăduirea preotului paroh Tudor Gheorghe, se ridică așezământul pentru vârstnici “Acoperământul Maicii Domnului”. Acesta se află în imediata apropiere a bisericii și a fost sființit de către preafericitul patriarh Teoctist şi episcopul Varsanufie Prahoveanul, în 26 iunie 2005.

”Activitatea socială pe care noi o desfășurăm funcționează, dar funcționează ceva mai greu. Cei care locuiesc la noi nu au posibilități de întreținere. Ei au nevoie de hrană și medicamente, de lucruri personale. Noi le asigură, dar în iernile grele am fost puși în situația de a cere ajutor ca să putem achita facturile”, a spus preotul Tudor Gheorghe.

Iată că omul sfințește locul. Părintele Tudor Gheorghe zidește şi biserici în sufletele celor credincioşi.

Material realizat în cadrul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Citeşte mai multe despre:   Bucuresti Centenar,   Primaria Municipiului Bucuresti