Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri București centenar BUCUREȘTI CENTENAR. Biserica Sfânta Ecaterina, laboratorul duhovnicesc pentru studenții teologi, care adăpostește două icoane lucrate la Sfântul Munte Athos (VIDEO)

BUCUREȘTI CENTENAR. Biserica Sfânta Ecaterina, laboratorul duhovnicesc pentru studenții teologi, care adăpostește două icoane lucrate la Sfântul Munte Athos (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 21 Noi 2018, 13:41
BUCUREȘTI CENTENAR. Biserica Sfânta Ecaterina, laboratorul duhovnicesc pentru studenții teologi, care adăpostește două icoane lucrate la Sfântul Munte Athos (VIDEO) București centenar

Material realizat în cadrul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Istoria Bisericii Sfânta Ecaterina, paraclis al Facultății de Teologie Justinian Patriarhul, începe în secolul al XVI-lea. Prima ctitorie  din lemn a fost ridicată de fraţii Ivaşcu şi Albu Golescu, între anii 1574 și 1577.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

”Așa cum se obișnuia în vremea aceea, a fost închinată Mănăstirii Sfânta Ecaterina de la Muntele Sinai. La aproximativ 20 de ani de la zidire, după retragerea trupelor turcești în vremea lui Sinan Pașa, biserica este grav avariată, fiind refăcută, rezidită de Pană vistierul.

Un alt reper al acelor vremuri zbuciumate este anul 1611, când, odată cu retragerea lui Gabriel Bathory, biserica este foarte mult afectată, fiind refăcută de urmașii primilor ctitori.

La începutul secolului XIX, biserica suferă în urma unor cutremure. Astfel, la 1849, biserica este aproape în ruină”, a declarat preotul Georgian Păunoiu, paroh al Bisericii Sfânta Ecaterina.

În 1850, episcopul Grigorie Ecaterinoidul purcede la ridicarea bisericii de astăzi. Lucrarea se termină la 1 mai 1852. Lăcașul, o construcție în stil neoclasic, va fi pictat de către Mişu Popp şi Constantin Lecca, reprezentanți de frunte ai picturii bisericești din secolul al XIX-lea.

Din 1959, sfântul lăcaş devine Paraclis al Facultății de Teologie, ocazie la care primește noi ocrotitori pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile Cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur- sfinte modele pentru pregătirea tinerilor studenți teologi, care participă la serviciile religioase  sub îndrumarea părinților profesori ca într-un adevărat laborator duhovnicesc.Tunelul secret de sub Palatul lui Gigi Becali. E incredibil unde duce. Era folosit şi de Carol al II-lea

“Între odoarele sfinte și de mare preț ale bisericii se numără moaștele Sfintei Ecaterina și ale Sfântului Grigorie de Nyssa, aduse recent în biserica noastră. Ele au fost aduse de la Biserica Domnița Bălașa și vor rămâne aici vreme de doi ani.

Avem și două icoane foarte iubite de oameni: Icoana Maicii Domnului Prodromița, pictată în Muntele Athos în anul 1899, și o altă icoană a Maicii Domnului, pictată în 1927, tot în Sfântul Munte Athos”, a mai spus preot paroh.

Sfânta Ecaterina, ocrotitoarea bisericii a fost o fecioară cultă din Alexandria Egiptului. A fost martirizată de către regii vremii sale,  pentru ca nici prin momeli abile şi nici prin tortură nu a vrut să se despartă de credinţa ortodoxă. Este ocrotitoarea teologilor, filozofilor si a tuturor celor care creeaza artă prin cuvânt.

Material realizat în cadrul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Citeşte mai multe despre:   Bucuresti Centenar,   Primaria Municipiului Bucuresti