Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri București centenar Biserici ale Bucureștiului: Biserica Sfântul Nicolae din Băneasa, cu o vechime de 226 de ani, un monument istoric deosebit de valoros, ctitorit de familia Văcărescu (VIDEO)

Biserici ale Bucureștiului: Biserica Sfântul Nicolae din Băneasa, cu o vechime de 226 de ani, un monument istoric deosebit de valoros, ctitorit de familia Văcărescu (VIDEO)

Un articol de: - 23 Apr 2018, 12:17
Biserici ale Bucureștiului: Biserica Sfântul Nicolae din Băneasa, cu o vechime de 226 de ani, un monument istoric deosebit de valoros, ctitorit de familia Văcărescu (VIDEO) București centenar

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

În apropierea podului Băneasa, pe strada Neagoe Vodă se află o frumoasă Biserică cu hramurile Sfântul Nicolae și Sfinții Trei Ierarhi, un valoros monument istoric ortodox cu o vechime de 226 de ani.

„Această biserică a fost ctitorită de Ecaterina Văcărescu. Ceilalți doi ctitori fiind Enechiță Văcărescu și soția sa, Ecaterina, fiica domnitorului Caragea. Hramurile bisericii sunt Sfântul Nicolae și Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan, hramuri lăsate de ctitori încă de la târnosirea bisericii”, a spus preotul paroh Anghel Marian.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Ctitorii, membrii ai familiei de boieri Văcărescu, au dorit ca lăcașul să fie inițial paraclis de rugăciune pentru familie. Văcăreștii au fost frunți luminate și învățate. Cinci dintre ei au fost poeți, iar ultimul ban al Craiovei a fost Barbu Văcărescu. Familia a zămislit un martir – Ianache Văcărescu, sfetnicul voievodului martir Constantin Brâncoveanu, executat de sabie turcească în ziua de 15 august 1714

În anii ‘30 ai secolului trecut, biserica a fost pictată prima oară în ulei, Din care se mai păstreaza astăzi în Sfântul Altar doar icoana Sfântului Arhidiacon martir Laurențiu, trăitor în veacul al treilea de după Hristos și care este pomenit în Calendarul Creștin Ortodox la data de 10 august.

În 1939, când se amenajează șoseaua București-Ploiești, se execută și un zid protector al bisericii precum și scara cu lespezi de piatră.

Majoritatea enoriașilor a reprezintă oameni tineri, familii cu copii, care sunt foarte apropiați de biserică.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

“Eu consider că tinerii de astăzi care sunt practicanți, adică vin în biserică mai ales la Sfânta Liturghie, sunt tineri care au înțeles profunzimea creștinismului, l-au înțeles pe Hristos. Ei nu vin dintr-o tradiție care era valabilă pe vremea strămoșilor noștri, ei vin conștiență de faptul că mântuirea este foarte importantă și că Hristos este cel la care trebuie să se raporteze în toate zilele zieții lor”, a spus preotul paroh al bisericii Sfântul Nicolae.

Cutremurul din ‘77 afectează grav structura de rezistenţă a bisericii. Preotul paroh de atunci, Cârstoiu Virgil, efectuează ample lucrări de restaurare și consolidare. Tot în acea perioadă, pictorul Bănică Dumitru reface pictura în frescă, iar artistul Gruia Rotariu realizează splendide vitralii. Biserica va fi resfințită în 26 mai 2002.

Cocoțată pe o colină și învăluită în Duhul Divin, biserica Sfântul Nicolae din Băneasa veghează parcă asupra tuturor celor care intră sau ies din Capitală în ruga fierbinte ocrotitoare către Dumnezeu a Văcăreștilor, ctitori ai acestui sfânt lăcaș.

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic