BUCUREȘTI CENTENAR! Regele Mihai, un om cât o ISTORIE. Două domnii, același REGE. Destinul monarhului care a luptat împotriva nazismului şi comunismului (FOTO)

BUCUREȘTI CENTENAR! Regele Mihai, un om cât o ISTORIE. Două domnii, același REGE. Destinul monarhului care a luptat împotriva nazismului şi comunismului (FOTO)

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

A trecut un an de la trecerea la cele veșnice a Regelui Mihai I. În data de 5 decembrie, la slujba care a avut loc în Vechea Catedrală Episcopală și Regală, oficiată de Înalt Preasfințiile Lor Mitropolitul și Arhiepiscopul Nifon, Mitropolitul Iosif și Arhiepiscopul Calinic, ierarhul locului, au luat parte Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, ASR Principele Radu, dar și ASR Principesa Elena și ES dl Alexander Nixon, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria, precum și fostul principe Nicolae Medforth-Mills și soția sa, Alina Maria Binder.

Regele Mihai, ultima mare personalitate aflată în viaţă de pe scena celui de-al Doilea Război Mondial, a marcat istoria României. A fost, poate, cel mai iubit dintre moharhii țării. Avea şi are toate calităţile. Popularitate, spirit arbitrar, prudenţă, calm, echilibru în judecată şi o largă viziune democratică.

Un om cât o istorie. Două domnii, același rege. Despre importanța lui Mihai I, ultimul monarh al României și Europei de Est, ne-a povestit mai multe Alin Spânu, profesor universitar.

B1.RO: Să începem cu o scurtă istorie a Familiei Regale

Alin Spânu, profesor universitar: Mihai s-a născut dintr-un tată prinț și o mamă prințesă. Atât tatăl cât și mama veneau din familii oarecum disfuncționale. Tatăl său, prințul moștenitor Carol ra deja cunoscut, pentru că în timpul Primului Război Mondial dezertase de pe front și fugise cu iubita sa, Zizi Lambrino, la Odesa. Se căsătorise și din relația asta s-a născut Mircea Carol.

Căsătoria a fost anulată, Carol a fost trimis în jurul lumii, iar la revenirea în țară s-a pus problema unei căsătorii adecvate. Evident, conform statutelor vremii, un prinț trebuia să se căsătorească cu o prințesă. Elena a Greciei a fost aleasă să-I devină soție. Elena, s-a rândul ei, era fiica Regelui Constantin al Greciei, un rege cu câteva neconcordanțe. Soția sa era Sofia, sora împăratului Wilhelm al II-lea al Germaniei, cel care era vinovat de deschiderea Primului război Mondial.

Regele Constantin este obligat, în 1917, să abdice pentru că nu dorea să intre în război de partea Antantei. În Grecia vine rege fratele elenei, Alexandru, apoi moare mușcat de o maimuță, în curtea palatului. Tatăl Constantin devine rege și mai domnește încă 2-3 ani înainte de a abdica în favoarea celui de-al doilea fiu, George.

George al II-lea al Greciei se căsătorește cu sora prințului moștenitor Carol, Elisabeta, o altă fată a cuplului Regele Ferdinand-Regina Maria.

În momentul în care a apărut Mihai pe lume toată lumea a fost fericită. Iată, exista un urmaș.

Din păcate acest lucru nu a ținut mult pentru că, Carol începe o relație cu Elena Lupescu, pleacă în Anglia și nu se mai întoarce. Pe acest fond, în momentul în care el ‘își depune mandatul’ și își ia numele de Carol Caraiman, succesiunea este normală pentru Mihai.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Video: familiaregala.ro

B1.RO: Ce a însemnat Regele Mihai pentru români? Să vorbim despre prima sa domnie, 1927-1930. Cum a ajuns Mihai rege la doar 6 ani?

Alin Spânu, profesor universitar: În 1927 moare Regele Ferdinand, iar copilul de 6 ani, Mihai, devine rege.

Regența este formată din Patriarhul Miron Cristea, din Prințul Nicolae, fratele lui Carol, deci unchiul său, și prședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Gheorghe Buzdugan.

O influență majoră în actul de decizie îl are Regina Maria, bunica Regelui Mihai.

B1.RO: Ulterior, când avea nouă ani, revine la domnie Carol al II-lea, iar la 19 ani Mihai devine din nou rege. Începuse a Al Doilea Război Mondial. Puterea era la rege în mână sau era la Antonescu?

Alin Spânu, profesor universitar: Din 1930 în 1940 devine voievod de Alba Iulia.

Carol al II-lea îl numește prim-minitru pe generalul Ion Antonescu, la 4 septembrie 1940, iar în noaptea de 5 spre 6 septembrie, pe fondul nemulțumirilor societății românești, lui Carol al II-lea I se cere abdicarea. Acesta abdică în 6 septembrie, cu condiția să plece din țară cu cine dorește și cu ce dorește.

Astfel, este chemat Mihai și încoronat ca Rege al României.

În perioada în care a fost voievod, el și-a desăvârșit educația, a rămas în anturajul palatului. A fost pregătit să fie rege.

B1.RO: Cum s-a descurcat în anii de domnie? Care a fost implicarea sa, mai ales între anii 1940-1944?

Alin Spânu, profesor universitar: Aș spune că Ion Antonescu a făcut un lucru bun ținându-l pe Regele Mihai departe de actele politice, care l-ar fi incriminat numai pe el. Dar, regele Mihai a fost implicat, în mod propagandistic, în războiul din est, mai ales pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei. Sunt destule forografii cu el mergând pe front. Ei bine, el a fost utilizat în acest scop, dar fără a avea implicare directă nici asupra Armatei, nici asupra politicului.

Deciziile le lua Antonescu. El și-a asumat titlul de conducător al statului, după modelul fascist.

Practic, Regele are o încărcătură simbolică atât de puternică încât depășește actul politic. Nu este nevoie ca el să ia decizii. Antonescu ia deciziile, iar Mihai este suveranul, ultima instanță a națiunii române.

B1.RO: Să trecem la perioada 1944. Povestiți-ne ce s-a întâmplat atunci și care este implicarea Regelui Mihai

Alin Spânu, profesor universitar: Regele Mihai reprezenta Coroana României.

Suntem obligați să intrăm în război, trebuia să ne recuperăm teritoriile. Pe 23 august 1944, România a părăsit alianța cu Germania și s-a alăturat coaliției Națiunilor Unite.

B1.RO: La 23 august 1944, la ora 22.00, Regele Mihai citește un discurs către țară în care proclamă loialitatea României față de aliați, acceptă armistițiul și ordonă încetarea focului față de aliați și declară război Germaniei

Alin Spânu, profesor universitar: Din 1940 în 1944, Regele Mihai a acumulat știința politicii, a văzut ce se întâmplă, iar după pierderea bătăliei Stalingradului de către Germania au început tatonările e pace.

Din păcate acest ordin a avut și o parte nefericită. Militarii români ai Armatei a treia, aflați în zona Moldovei, au pus arma la picior, pentru că Regele a spus că ne alăturăm armistițiului cu SUA. Din păcate, acest armistițiu nu exista. Până la 12 septembrie 1044, când Uniunea Sovietică a binevoit să primească armata română și să semneze armistițiul, 120.000 – 150.000 de militari români au fost luați prizonieri de armata roșie.

B1.RO: Regele Mihai a fost iarăși într-o postură nefericită

Alin Spânu, profesor universitar: El a crezut că odată cu întoarcerea armelor și, dacă vreți, finalul războiului, România va redeveni democratică și Constituția din 1923 va fi repusă în funcțiune.

B1.RO: Ce se întâmplă între 1945 și 1947?

Alin Spânu, profesor universitar: Guvernul condus de Petru Groza a luat măsurile pentru instaurarea dictaturii comuniste, tiraniei. Am avut de-a face, așa cum știm, cu un regim tiranic care a durat 45 de ani.

Atunci, totul s-a destructurat. Regele a încercat toatre soluțiile pe care le-a avut la îndemână, inclusiv greva regală și canalele diplomatice internaționale.

B1.RO: Regele Mihai a fost obligat să abdice și astfel s-a încheiat a doua sa domnie

Alin Spânu, profesor universitar: Da. Nu a plecat cu bogății, așa cum s-a scris. El a abdicat pe 30 de cembrie și a plecat pe 4 ianuarie, câte lucruri își putea lua în cele 4 zile de la toate domeniile regale?

S-a căsătorit cu Ana de Bourbon-Parma și s-a stabilit în elveția, unde a și murit.

B1.RO: Care este moștenirea Regelui Mihai pentru noi?

Alin Spânu, profesor universitar: Regele Mihai I va rămâne în memoria colectivă un român adevărat.

În ziua de 5 decembrie 2017, la reședința privată din Elveția, s-a stins din viață Regele Mihai I. Unsprezece zile mai târziu, la 16 decembrie, au avut loc funeraliile suveranului. Zilele de 14, 15 și 16 decembrie 2017 au fost declarate zile de doliu național.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Scurtă istorie a Regelui Mihai I

Regele Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. A fost fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei-Mama Elena. A incetat din viata, in ziua de 5 decembrie 2017, la resedinta privata din Elvetia.

Din iunie 1930, dupa plecarea Reginei-mama in exil, Regele Mihai a ramas in grija tatalui Sau. A urmat cursurile unei scoli organizate de Acesta la palat, alaturi de copii reprezentand toate colturile tarii si toate categoriile sociale. A devenit din ce in ce mai inchis in sine si mai ganditor. Singurele saptamani fericite erau cele petrecute la Florenta, la mama sa.

In adolescenta, Principele Mostenitor a urmat cursuri de sport si a inceput pregatirea militara. La varsta de saisprezece ani a devenit sublocotenent in armata romana.

Dupa decesul Regelui Ferdinand din 1927 si ca urmare a faptului ca Principele Carol a renuntat la statutul de Principe Mostenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor, s-a instituit o Regenta, compusa din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea si Presedintele Inaltei Curti de Casatie, Gh. Buzdugan.

La 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit in tara si a preluat tronul. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. In urma abdicarii tatalui Sau, la 6 septembrie 1940, a devenit Regele Mihai I.

In timpul razboiului, Regele i-a imbarbatat pe ostasii romani care au luptat pentru reintregirea tarii. Nu a fost insa de acord cu depasirea liniei Nistrului. In ciuda refuzului Maresalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotarat trecerea Romaniei alaturi de aliatii sai traditionali. Acest act de curaj a scurtat razboiul cu 6 luni si a crutat vietile a sute de mii de oameni.

Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurarii autoritatii comuniste. In cele din urma, a fost obligat sa abdice la 30 decembrie 1947.

Exilul Regelui Mihai si al Reginei Ana a inceput odata cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit pana la sfarsitul anului 1948 la vila Sparta, locuinta Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai si Regina Ana s-au mutat la Lausanne si apoi in Anglia, unde au locuit pana in 1956.

Pentru a-si castiga existenta, Regele si Regina au construit o ferma de pui si un mic atelier de tamplarie.

Familia Regala s-a intors in Elvetia in 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriana „Lear Jeats and Co”, la Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oras de pe malul lacului Léman, la cativa kilometri de Geneva. Aici a locuit peste patruzeci si cinci de ani si tot aici se afla, pentru moment, casa familiei.

In anul 1958, Regele a oprit colaborarea cu „Lear”, iar un an mai tarziu, a infiintat o companie de electronica si de mecanisme automate denumita METRAVEL, pe care a vandut-o cinci ani mai tarziu.

Din biroul sau de la Versoix si, incepand cu 2001, din cel de la Bucuresti, Regele Mihai a militat pentru intrarea Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana. Majestatea Sa a incurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piata, pastrarea culturii nationale, respectarea adevarului istoric, respectarea si garantarea proprietatii private, consolidarea statului de drept si a democratiei in tara noastra.

Regele Mihai si Regina Ana au locuit din 2004 la Aubonne, in Elvetia. De marile sarbatori crestine si, in functie de angajamentele Lor publice, Majestatile Lor au ales sa fie alaturi de cei dragi fie la Castelul de la Savarsin, fie la Palatul Elisabeta.

Sursa: familiaregala.ro

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe