Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri București centenar Schitul Darvari, ctitorit în anul 1834, este locul din inima Bucureștiului unde credința și spiritualitatea îşi deschid larg porţile spre a-i primi pe cei ce-L caută pe Dumnezeu (VIDEO)

Schitul Darvari, ctitorit în anul 1834, este locul din inima Bucureștiului unde credința și spiritualitatea îşi deschid larg porţile spre a-i primi pe cei ce-L caută pe Dumnezeu (VIDEO)

Un articol de: - 22 Mar 2018, 11:44
București centenar

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

August 1834. Lângă Biserica Icoanei s-a zidit o mică biserică de lemn pe cheltuiala căminarului Mihalache Darvari, ca loc de rugăciune pentru familia sa și apropiații lor. În anul următor, familia Darvari a chemat aici 12 călugărițe de la Mănăstirea Pasărea și Ciorogârla.

Povestea schitului Darvari a fost una destul de tumultoasă, precum istoria Bucureștiului a acelor timpuri.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Schitul a cunoscut o perioadă de excepție, odată cu venirea a 13 călugări români din Sfântul Munte Athos, care au creat prin prezență, prin rugăciuni și prin programul liturgic identic cu cel de la Athos un spațiu despre care oricine îi trece pragul spune că este încărcat de sacralitate,  un loc în care Dumnezeu este mai aproape de rugători.

“Monahii veneau ca să strângă ajutoare pentru Sfântul Munte. Era o perioadă grea atunci, era după al Doilea Război Mondial. Sufereau și grecii și românii. Și atunci călugări de acolo veneau ca să locuiască aici, făceau slujbe, dar, totodată, strângeau și ajutoare pentru Muntele Athos”, spune Protosinghelul Ghelasie Iorga, starețul Schitului Darvari.

Actualmente, arhitectura bisericii îmbină armonios stilul oltenesc cu cel muntenesc, datorită planurilor arhitectului Gheorghe Simotta, solicitat de generalul de divizie Mihail Darvari, nepotul căminarului Darvari, care a refăcut din temelii vechiul lăcaș începând cu anul 1933. Pictura în frescă este semnată de Iosif Keber.

“Avem Icoana Prodromița. Este o copie fidelă făcută de către călugării de la Muntele Athos, ca să aibă în inima lor chipul Maicii Domnului de la Schitul Prodromu. Avem Sfintele Moaște în racla pe care o regăsim aici. 16 sfinți își au aici părticele din Sfintele Moaște, printre care amintim pe Sfântul Ioan Gură de Aur și pe Sfântul Elefterie”, povestește starețul Schitului Darvari.

În anii 90 , sub îndrumarea părintelui Sofian Boghiu, pictura bisericii este restaurată, iar în martie 1996 spațiul redevine așezământ monahal și viața spirituală reintră în firesc.

Din 2014, stareț al schitului Darvari devine Protosinghelul Ghelasie Iorga, cel care a intrat în cinul monahal încă de la vârsta de 17 ani, demonstrând astfel o chemare profundă, tainică, pe care doar cei curați la cuget o cunosc. La 21 de ani urma să fie hirotonit preot și de atunci slujește lui Dumnezeu în fiecare clipă.

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

 

Citeşte mai multe despre:   Biserica Icoanei,   Schitul Darvari,   Centenar