Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Cine schimbă România? Cine schimbă România - Costel Nicolae, fondatorul a două centre de educație pentru copiii cu dizabilități

Cine schimbă România - Costel Nicolae, fondatorul a două centre de educație pentru copiii cu dizabilități

Un articol de: - 08 Dec 2012, 10:22
Cine schimbă România?
B1 TV continuă campania de conştientizare civică „Cine schimbă România”, lansată împreună cu mai multe canale media, care îşi propune promovarea publică a resurselor ce pot regenera societatea românească. Campania, cea mai amplă din presa noastră, se adresează tuturor românilor care pur şi simplu s-au săturat să mai fie spectatori la degradarea continuă a propriei ţări şi este deschisă oricui doreşte să se implice în promovarea oamenilor şi a soluţiilor care pot schimba cu adevărat România în bine.  

Că viața te pune la încercare, nu mai este un secret pentru nimeni. Să poți însă trece peste încercările vieții, ba chiar să o înfrunți și să-i ajuți și pe alții să depășească momentele dificile nu este chiar la îndemâna oricui. Mai ales când vorbim de persoane cu dizabilități. Costel Nicolae a înființat în Argeș, în 13 ani, două centre de educație pentru copiii cu dizabilități și singurul atelier de pregătire preprofesională din județ.

ÎN 1989 un teribil accident țintuia un tânar de 23 de ani la pat. Costel Nicolae a stat aproape 2 ani imobilizat. A învațat din nou sa meargă, după multe operațiii complicate și o recuperare dureroasă. Atunci a promis Divinitații că dacă va scăpa cu bine va face tot ce-i stă în putință pentru binele noii categorii de oameni în care intrase. Persoane cu dizabilitați. Așa a apărut Hand-Rom.

“A apărut în 1999, și de atunci am reușit să înființez câteva servicii cum ar fi centrul de zi Marina care ofertă acces la educație pentru tinerii cu dizabilități din Curtea de Argeș și localitățile limitrofe, centrul de zi Paraschiva și ultimul pas, sper eu nu ultimul, este atelierul protejat”, a declarat Nicole.

Dacă la Centrele Marina și Paraschiva tinerii primesc educație, la atelierul DizabRom, Costel și echipa lui îi învață pe tinerii cu dizabilități două meserii pretabile lor: lumânărar și legător poligraf. Prin intermediul lumânărilor, meșterul Costel modelează sufletele cursanților și abilitățile lor.

"Fundația Hand-Rom este o șansa astăzi pentru copiii și tinerii cu dizabilitați din Curtea de Argeș. Peste 110 copii au acces la serviciile acestea. Educație specială, terapii specifice, consiliere vocațională, pregătire preprofesional", a precizat fondatorul DizabRom.

Nu doar cei școliți la Marina vin să se pregătească profesional la atelier, ci și alți tineri cu dizabilitați care își doresc să se integreze deplin în societate, nu să depindă de alții. Cei mai avansați ajung inclusiv să restaureze carți vechi, unele cu valoare mare.

"Începuturile au fost privind la alții, furând puțină meserie și apoi perfecționându-mă pe parcurs. Este destul de dificil. Este și răspundere mare, unele carți au într-adevar valoare și trebuie lucrat cu mare grijă", declarat Bogdan, unul dintre angajații DizabRom

Costel vorbește cu greu de realizarile lui. Totuși, sunt unele lucruri de care este mândru. Centrul de pregatire preprofesională al fundației a ajuns să fie considerat model de bune practici inclusiv pentru autorități.

"Mentalitățile au fost schimbate. În Curtea de Argeș nu se știa câte persoane există. Acum efectiv se vede în viața comunitații de zi cu zi, în drumul spre școală, în drumul spre casă", a subliniat Costel Nicolae.

Costel Nicolae, fondator DizabRom
Embed:


 
Loading...