Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic 3 cele mai importante vaccinuri în primele luni de viață ale cățelului tău

3 cele mai importante vaccinuri în primele luni de viață ale cățelului tău

Un articol de: Ramona Zaharia - 17 Dec 2020, 13:42
3 cele mai importante vaccinuri în primele luni de viață ale cățelului tău Pixabay Economic

Orice deținător de cățel trebuie să știe că vizita la medicul veterinar împreună cu micuțul patruped, pentru vaccinări și apoi pentru rapeluri este obligatorie. Și asta chiar din primele lui de viață ale câinelui. Astfel, pot fi prevenite multe afecțiuni, iar patrupedul va crește sănătos.

Schema de vaccinare trebuie să fie organizată strict de către medicul veterinar, care va tine cont de istoricul cățelușului, iar vaccinarea propriu-zisă trebuie să înceapă încă de la vârsta de 5-6 săptămâni, dar nu înainte de a trece printr-un tratament de deparazitare internă și externă, potrivit The Pet Club.

Iată o prezentare a celor trei vaccinuri pe care animalul tău de companie ar trebui să le bifeze când este puiuț.

1. Vaccinul pentru parvoviroză

Parvoviroza este o boală canină periculoasă pentru prietenul tău canin, mai ales pentru puii de căței care au o imunitate mai scăzută. Vaccinul se administrează în prima sesiune de vaccinare și apoi se va repeta de două ori la distanță de două săptămâni. În această perioadă câinii nu trebuie să iasă afară, pentru a preveni o posibilă infectare cu virusul.

2. Vaccinul polivalent

Acest vaccin numit și DHPPiL se administrează la două săptămâni distanță de prima doză de vaccin a micuților. Vaccinul polivalent vine ca un supliment ce conține mai multe tulpini ale unor viruși precum jigodia, paravoviroza, hepatita infecțioasă Rubauth și altele. Este esențial în schema puilor de căței, deoarece ajută la crearea de anticorpi și eliberează antigeni pentru o imunitate mai bună.

3. Vaccinul antirabic

Vaccinul antirabic este obligatoriu în România, iar adimistrarea acestuia se face în ultima sesiune de vaccinare, apoi se repetă în fiecare an. Rabia se poate transmite prin mușcătură sau o simplă zgârietură și poate fi fatală atât pentru patrupezi, cât și pentru oameni. De obicei, înainte de a se administra o doză de vaccin antirabic, câinele va primi și o doză de vaccin polivalent pentru creșterea imunității.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Așadar, este de reținut faptul că puii încep să primească vaccinuri în jurul vârstei de 5-6 săptămâni și continuă până la cinci luni, după care urmează alte vaccinări rapel anuale sau semestriale, în funcție de nevoile micuțului, conform Jeffers. Este indicat să mergi cu animalul tău la medicul veterinar imediat ce l-ai luat de la crescător sau adăpost, în mod ideal ar fi să-l duci la cabinet înainte de a ajunge acasă. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru companionul tău. Există un protocol de vaccinare recomandat, în general, pentru primul an de viață al unui cățeluș, iar medicul știe întotdeauna ce este mai bine pentru acesta. Și, nu uita, majoritatea vaccinurilor pentru câini oferă o protecție combinată împotriva mai multor boli.