Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic “Absorbţie ZERO a fondurilor europene structurale pentru 2014-2020”: Document oficial al Guvernului

“Absorbţie ZERO a fondurilor europene structurale pentru 2014-2020”: Document oficial al Guvernului

Un articol de: - 28 Iul 2016, 14:47
“Absorbţie ZERO a fondurilor europene structurale pentru 2014-2020”: Document oficial al Guvernului Economic

Dezastru la absorbţia fondurilor structurale din ciclul financiar 2014-2020. Potrivit unui memorandum discutat în ședința de Guvern de miercuri aceasta este 0%, scrie Capital.

Potrivit sursei citate, memorandumul a fost discutat după ce Comisia de Buget a UE a solicitat autorităţilor române transmiterea, până la finalul lunii iulie a prognozelor aplicaţiilor de plată pentru 2016 şi 2017 atât pentru perioada de programare 2007-2013 cât şi pentru 2014-2020. Asta înseamnă că cei de la UE vor să ştie cât estimăm că vom cheltui din bugetul alocat fiecărui program operaţional în acest an şi în 2017. Previziunile se fac pe baza contractărilor pe care autorităţile de management le-au făcut sau urmează să le facă în perioada imediat următoare.

Actualul ministru al Fondurilor europene, Cristian Ghinea a declarat pentru Capital că sistemul infromatic este în lucru.

"Vom finaliza cinci module în luna octombrie. este un calendar asumat în faţa premierului Dacian Cioloş. Aceste cinci module vor fi suficiente pentru deblocarea sistemului informatic. De altfel pentru 3 programe operaţionale am demarat o procedură rapidă car enu depinde în mare măsură de acest sistem informatic", a spus Ghinea.

Întrebat dacă absorbţia este de 0% acesta a evitat să răspundă concret, spunând că e pe măsura contractării. Referitor la memorandumul aprobat ieri în Guvern Ghinea a spus că previziunile de plăţi pentru 2016 "sunt conservatoare".

Din anexele ataşate acestui memorandum reiese că absorbţia pe fondurile structurale este de 0% şi pe principalele programe va rămâne ZERO în acest an.

Citeşte mai multe despre:   Cristian Ghinea,   fonduri europene