Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic De ce se zbate Guvernul să pună mâna pe Pilonul II de pensii. Suma URIAŞĂ care s-a adunat în cei 10 ani de funcţionare

De ce se zbate Guvernul să pună mâna pe Pilonul II de pensii. Suma URIAŞĂ care s-a adunat în cei 10 ani de funcţionare

Un articol de: - 31 Mai 2018, 11:35
De ce se zbate Guvernul să pună mâna pe Pilonul II de pensii. Suma URIAŞĂ care s-a adunat în cei 10 ani de funcţionare Economic

În cei zece ani de funcţionare, pensiile administrate privat, adică Pilonul II, au ajuns la active impresionante. Aşa se explică, cel puţin parţial, de ce guvernarea PSD-ALDE vrea să pună mâna pe aceşti bani.
Astfel, s-au adunat active de 42,7 miliarde lei în aceşti 10 ani, din care 7 miliarde lei reprezintă câştigurile nete, înregistrând un randament mediu anual de 8,15%, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

”Pe data de 20 mai 2008, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) primeau în administrare primele contribuţii ale românilor. 10 ani mai tarziu, sistemul funcţionează în parametri solizi, cu rezultate remarcabile. În tot acest timp, Pilonul II a primit în administrare contribuţii totale în valoare de 35,7 miliarde de lei, la care fondurile de pensii au adăugat prin investiţii câstiguri nete în valoare de 7 miliarde de lei. În total, cele şapte fonduri de Pilon II administrează astăzi active nete de 42,7 miliarde de lei în beneficiul a 7,13 milioane de români care sunt înscrişi la acest sistem”, a precizat joi APAPR, într-un comunicat de presă, conform news.ro.

Asociaţia arată că valoarea medie a contului individual de pensie privată este de aproape 6.000 de lei, iar peste 1,2 milioane de participanţi au acumulat deja o sumă peste 10.000 de lei în contul lor. 
În cei 10 ani, Pilonul II a generat un randament mediu anual de 8,15%, adică un total de peste 127,5%.

”Odată ce contribuţiile sunt virate de către Casa Naţională de Pensii Publice către fondurile de pensii private, ele devin proprietatea privată a fiecăruia dintre cei peste 7 milioane de participanţi la Pilonul II. Graţie reglementărilor solide, transparenţei depline a sistemului şi administrării profesioniste, românii pot şti în orice moment situaţia reală a pensiei lor private. Foarte important: în Pilonul II suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor nete plătite”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat marţi seară că Pilonul II de pensii va fi opţional.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, că este "o veste foarte proastă" intenţia de transformare a Pilonului II de pensii în pilon opţional, el arătând că va fi începutul sfârşitului pentru Pilonul II
Şeful statului a mai afirmat că PSD trebuie să vină cu clarificări şi cu o argumentaţie clară de ce vrea să facă Pilonul II opţional.
 

Citeşte mai multe despre:   APAPR,   Lia Olguta Vasilescu,   Klaus Iohannis,   Pilonul II