Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Vasilescu (BNR): 4 miliarde de euro au fost aduse în România de acţionarii băncilor, în timp ce guvernele şi opinia publică ţipau că băncile scot bani din ţară

Vasilescu (BNR): 4 miliarde de euro au fost aduse în România de acţionarii băncilor, în timp ce guvernele şi opinia publică ţipau că băncile scot bani din ţară

Un articol de: B1.ro - 12 Ian 2019, 15:26
Economic

Acționarii băncilor au adus în România patru miliarde de euro, în vreme ce  guvernele şi opinia publică ţipau că băncile scot bani din ţară, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, pentru Digi24.

”Băncile trebuie să aibă un anumit indicator de solvabilitate. Când acest indicator de solvabilitate scade, se dă alarma. În timpul crizei de foarte multe ori acest indicator de solvabilitate a scăzut în foarte multe ţări, şi în America, şi în Marea Britanie, şi în foarte multe ţări dezvoltate. Când au fost în pericol că indicatorii de solvabilitate în anumite bănci scad, au apelat la buzunarele cetăţenilor, la contribuabili, au adus bani în buget şi cu aceşti bani au salvat băncile. De ce au făcut asta? Pentru că dacă băncile o iau la vale într-o ţară, obligatoriu şi inevitabil o ia la vale toată economia după bănci. 

Țări mari au scos bani din buzunarele cetăţenilor, i-au adus în buget şi cu banii ăştia au salvat băncile, ca să salveze economia.

În România nici măcar un leu nu s-a luat din buzunarul cuiva, adus în buget, ca să salveze o bancă. De câte ori băncile au fost în pericol, BNR a avut un singur mod de a lucra: a chemat acţionariatul băncii respective, de unde este el, de la Viena, de la Atena, de la Amsterdam, i-a chemat aici şi le-a spus: ”Iată, nivelul de solvabilitate scade, trebuie să aduceţi capital”. Şi fără nicio excepţie, au adus capital. 4 miliarde de euro au fost aduse în timpul crizei de afară în România, în timp ce şi guvernele şi opinia publică ţipau că băncile scot bani din ţară şi îi duc afară. 4 miliarde de euro au adus acţionarii de afară să sprijine băncile de aici”, a explicat Adrian Vasilescu, pentru Digi24.

Vasilescu a mai spus că Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern care include și ”taxa pe lăcomie” ar putea să declanşeze o criză în sistemul bancar. BNR face acum calcule pentru a vedea impactul.

Citeşte mai multe despre:   Adrian Vasilescu,   BNR
 
Loading...