Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Afectată de sancțiunile UE și SUA, Rusia caută sprijin chinez în domeniul energiei

Afectată de sancțiunile UE și SUA, Rusia caută sprijin chinez în domeniul energiei

Un articol de: - 13 Oct 2014, 18:26
Afectată de sancțiunile UE și SUA, Rusia caută sprijin chinez în domeniul energiei Foto: bpb.de Economic

Sancțiunile occidentale determină Rusia să caute sprijin în China. Premierul chinez, Li Keqiang, a efectuat recent o vizită în Rusia, întâlnire în urma căreia au fost încheiate 38 de acorduri între cele două țări, informează Bloomberg.

Este vorba despre acorduri care privesc domeniile energiei, băncilor și tehnologiei, documentele semnate vizând companii-gigant rusești, precum Gazprom și Rosneft.

În cazul Gazprom a fost semnat un acord interguvernamental privind un contract de 400 de miliarde de dolari, pentru o perioadă de 30 de ani. Astfel, compania va livra Chinei, începând din 2018, gaze naturale prin gazoductul Forţa Siberiei, aflat acum în construcție. Un alt acord încheiat odată cu vizita premierului chinez în Rusia, vizează cooperarea dintre Rosneft şi China National Petroleum.

Alte documente semnate de cele două părți se referă la evitarea dublei taxări, precum și la combaterea evaziunii fiscale.

Jurnaliștii de la Bloomberg arată că atragerea capitalului chinez ar putea aduce unele dezavantaje Moscovei. Este vorba despre creșterea dependenței Rusiei față de resursele naturale și de îngreunarea eforturilor de a diversifica economia.

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   Gazprom