Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Agenţia Fitch a scăzut ratingul de țară pentru un număr de 33 de state suverane în doar șase luni: “Niciodată nu a mai fost o asemenea situație”

Agenţia Fitch a scăzut ratingul de țară pentru un număr de 33 de state suverane în doar șase luni: “Niciodată nu a mai fost o asemenea situație”

Un articol de: George Lupu - 03 Iul 2020, 12:25
Agenţia Fitch a scăzut ratingul de țară pentru un număr de 33 de state suverane în doar șase luni: “Niciodată nu a mai fost o asemenea situație” Economic

Agenția Fitch a scăzut ratingul de țară pentru 33 de state suverane în prima jumătate a acestui an și este de așteptat ca numărul statelor care se află în această situație să crească, având în vedere problemele financiare pe care criza COVID-19 le creează.

James McCormack, șeful global al Fitch, a declarat că agenția a plasat ratingurile din 40 de țări sau entități suverane într-o perspectivă „negativă”. Aceasta înseamnă că aceste state au potențialul de a fi declasate.

„Nu a mai fost niciodată în istoria Fitch o situație în care 40 de țări să fie cu perspective negative în același timp”, a declarat el pentru CNBC.

„Această evoluție vine după ce în prima jumătate a anului am declasat 33 de state suverane. Nu am redus niciodată ratingurile pentru 33 de state într-un an”, a adăugat el.

McCormack a explicat că multe guverne au sporit cheltuielile pentru a-și proteja economiile grav afectate de pandemia coronavirusului. Acesta este de așteptat să provoace o deteriorare a pozițiilor financiare din toate cele 119 țări evaluate de Fitch, a spus el.

O astfel de deteriorare ar putea lua forma unor deficite mai mari sau excedente mai mici în bugetele guvernamentale sau o creștere a datoriei, a adăugat el.

 

Fitch a anunțat că a scăzut de la „stabilă”, la negativă” perspectiva asupra rating-ului de credit al statului român

 

Agenția de evaluare financiară Fitch a anunțat că a scăzut de la „stabilă”, la negativă” perspectiva asupra rating-ului de credit al statului român. Totodată, entitatea a reconfirmat calificativul „BBB” aferent datoriei guvernamentale româneşti pe termen lung în valută. Astfel, obligaţiunile de stat ale României se mențin în categoria celor recomandate pentru investiţii.A adormit pe plaja din Costinești, lângă Obelisc. Când s-a trezit, turistul a avut parte de cea mai neplăcută surpriză

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, a precizat pe Facebook că înrăutățirea perspectivei de către Fitch este “un avertisment clar dat populiștilor din Parlament”.

„Agenția de rating Fitch A PĂSTRAT rating-ul României dar a scăzut perspectiva. În condițiile crizei prin care trece astăzi economia globală PĂSTRAREA rating-ului arată ÎNCREDEREA pe care o are agenția de rating în măsurile luate de acest guvern. Înrăutățirea perspectivei este un AVERTISMENT CLAR dat de agenția de rating populiștilor din Parlament”, a scris Florin Cîțu, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

 

Concluziile BNR despre efectele crizei COVID-19 în România

 

Potrivit unei analize BNR, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus, vom asista la reducerea semnificativă a remitențelor pe parcursul anului 2020 (cu circa 20%).

De asemenea, va crește economisirea și vor scădea investițiile, din motiv de precauție, pe fondul incertitudinii mai mari. Și inegalitățile sociale se vor accentua, cele mai vulnerabile categorii fiind reprezentate de cei cu abilități mai scăzute și de tineri.

Citeşte mai multe despre:   Fitch,   COVID-19