Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Agenţia Moody's a retrogradat ratingul a 28 de bănci spaniole, cu una până la patru trepte

Agenţia Moody's a retrogradat ratingul a 28 de bănci spaniole, cu una până la patru trepte

Un articol de: B1 TV - 26 Iun 2012, 08:57
Agenţia Moody's a retrogradat ratingul a 28 de bănci spaniole, cu una până la patru trepte Economic

Sectorul bancar spaniol a suferit o nouă lovitură, la numai o zi după ce Madridul a înaintat oficial Uniunii Europene cererea de asistenţă financiară. Agenţia Moody's a retrogradat ratingul a 28 de bănci spaniole, în cazul unora chiar şi cu patru trepte. Decizia a fost motivată prin dificultatea guvernului spaniol de a garanta stabilizarea instituţiile bancare. Linia de credit pusă la dispoziţia autorităţilor spaniole de către Europa , în valoare de până la 100 de miliarde de euro, va fi folosită pentru recapitalizarea băncilor.

Un alt motiv invocat de analiştii Moody's este faptul că instituţiile bancare au acumulat active toxice însemnate, în urma boom-ului imobiliar. Astfel, băncile au în posesie bunuri imobiliare care şi-au pierdut o bună parte din valoare odată cu criza, iar găsirea cumpărătorilor s-a dovedit o sarcină dificilă.

Anunţul Moody's vine la scurt timp după ce Madridul a înaintat oficial Uniunii Europene cererea de asistenţă financiară. O linie de credit în valoare de 100 de miliarde de euro a fost pusă la dispoziţia Spaniei, însă nu a fost încă stabilită suma exactă de care este nevoie pentru recapitalizarea sistemului bancar spaniol.

„Restructurarea sistemului bancar reprezintă o prioritate absolută pentru guvern şi pentru cetăţeni. Băncile trebuie să dispună de lichidităţi pentru a genera creştere şi locuri de muncă. Astfel că trebuie să folosim instrumentele pe care le avem la îndemână, în special cele europene, pentru a uşura restructurarea şi pentru a transforma un sector vital al economiei spaniole”, a declarat ministrul spaniol de finanțte, Cristobal Montero.

Termenii acordului financiar vor fi supuşi dezbaterii în timpul summitului de la Bruxelles de pe 28 şi 29 iunie, o decizie final ăurmând a se lua până pe 9 iulie. Părerile cetăţenilor spanioli rămân totuşi împărţite.

Economia Spaniei, a patra dintre cele din zona euro, se va contracta cu 1.7 procente în 2012, conform analiştilor financiari, iar rata şomajului a atins cote alarmante, în rândul tinerilor depăşeşte 50%.

 

Citeşte mai multe despre:   Spania,   Bancă,   rating,   Moody's