Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic ALERTĂ în ROMÂNIA: Mii de medicamente IEFTINE riscă să dispară COMPLET de pe piață

ALERTĂ în ROMÂNIA: Mii de medicamente IEFTINE riscă să dispară COMPLET de pe piață

Un articol de: - 24 Mai 2018, 10:59
ALERTĂ în ROMÂNIA: Mii de medicamente IEFTINE riscă să dispară COMPLET de pe piață Economic

Mii de medicamente ieftine riscă să fie scoase din producție sau delistate în perioada imediat următoare, anunță Asociația Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR).  

În pericol sunt inclusiv medicamente esențiale în tratamentul cancerului, al afecțiunilor cardiovasculare, neurologice și gastrointestinale.  Producătorii precizează că principală cauza a dispariției acestora este taxa clawback, aplicată în mod uniform atât medicamentelor scumpe, de câteva mii de euro cât și celor ieftine, care costă câteva zeci de lei.

Taxa clawback a ajuns deja la 24.13 % în primul trimestrau al acestui an, faţă 19.86% în primul trimestru al anului trecut sau de 15.62%, în primul trimestru al anului 2016. Având în vedere că taxa clawback se aplică la un preţ al medicamentului care include adaosurile distribuitorilor şi farmaciilor, care devin fixe la un preţ al medicamentului mai mare de 300 de lei, impactul pe medicamentele ieftine este considerabil mai mare, scrie capital.ro.

De exemplu taxa clawback, la nivelul din trimestrul I, reprezintă 34% din preţul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei şi este de abia 24% pentru medicamentele peste 3.000 lei.

„Nu este echitabil pentru noi să finanţăm un consum pe care noi nu îl generăm. Mai important, nu ne putem permite să finanţăm acest consum, ceea ce înseamnă că trebuie să renunţăm la medicamentele ale căror costuri de producţie nu mai pot fi acoperite sau să închidem facilităţi de producţie. Și pacienţii şi economia României vor pierde” a declarat Adrian Grecu, preşedintele APMGR.

 

Citeşte mai multe despre:   APMGR