Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic ALERTĂ TOTALĂ: Preţul energiei electrice A CRESCUT CU 62%! Ce se întâmplă cu facturile populaţiei

ALERTĂ TOTALĂ: Preţul energiei electrice A CRESCUT CU 62%! Ce se întâmplă cu facturile populaţiei

Un articol de: B1.ro - 26 Noi 2018, 14:28
ALERTĂ TOTALĂ: Preţul energiei electrice A CRESCUT CU 62%! Ce se întâmplă cu facturile populaţiei Foto: Energy Center Economic

Un nou record nedorit în ceea ce priveşte preşul energiei. Pe piaţa spot a bursei de specialitate, OPCOM, preţul energiei electrice pe a ajuns la o medie de 373 lei pe Mwh, scrie Agerpres.

Este vorba de energia cu livrare marţi, 27 noiembrie, nivelul fiind aproape cu 62% mai mare comparativ cu ziua de 1 noiembrie, când media a fost de de 230 de lei pe MWh, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.

Pe intervale orare, preţul depăşeşte de mai multe ori pragul de 500 de lei pe MWh şi ajunge chiar la 544 de lei pe MWh între orele 17:00 şi 18:00.

Reamintim că recordul absolut într-un interval orar a fost de 680 de lei pe MWh, înregistrat pe 1 februarie 2017.

Piaţa spot sau Piaţa pentru Ziua Următoare, prescurtat PZU, este de referinţă pentru preţurile din România, întrucât aici se tranzacţionează circa 40% din cantităţile totale de energie electrică.

În piaţa regională, preţul din România (80,11 euro pe MWh) este cel mai mic dintre ţările cu care România este cuplată la nivel de PZU, respectiv Ungaria, Cehia şi Slovacia, unde preţul este de 82,31 euro pe MWh în fiecare dintre aceste ţări.

Citeşte mai multe despre:   OPCOM,   Enel,   Transelectrica