Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Alexandru Nazare: Deficitul pe trimestrul I 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%

Alexandru Nazare: Deficitul pe trimestrul I 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%

Un articol de: Gabi Florea - 05 Apr 2021, 23:21
Alexandru Nazare: Deficitul pe trimestrul I 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4% Foto: Alexandru Nazare / Facebook Economic

Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor Publice, a declarat, luni seară, că există o scădere a deficitului bugetar pentru primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, deşi primele două luni ale anului trecut nu au fost marcate de cheltuielile generate de criza sanitară.

„Haideţi să vedem ce comparăm, totuşi! Luna ianuarie şi februarie anul trecut totuşi nu au fost luni de pandemie. Aceste luni anul ăsta sunt luni de pandemie, sunt luni cu cheltuieli suplimentare de toate tipurile, nu numai medicale, pentru că anul trecut au fost şi creşteri de salarii, au fost şi creşteri de pensii care nu au fost reflectate în primele două uni ale anului, dar sunt reflectate în primele două luni ale anului acesta. Şi vestea bună pe care vreau să v-o dau este că o să vedeţi datele consolidate din martie, care arată foarte bine, adică deficitul pe trimestrul unu 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%. E o scădere de deficit balansată de rezultatele de colectare din martie. Ca atare, per total, o să vedeţi un rezultat bun raportat la anul trecut, deşi suntem în pandemie”, a afirmat oficialul, la Antena 3, citat de News.ro.

Acesta a mai spus că împrumuturile care au fost contractate de statul român acoperă deficitul, dar refinanţează şi împrumuturi mai vechi, luate cu ani în urmă.

„Acel deficit e acoperit prin împrumuturi pentru că nu există altă soluţie de acoperit. Ne-am împrumutat să stingem şi datorii din trecut. Cel puţin o treime din tot împrumutul din 2020 a fost refinanţare din împrumutul din trecut, pentru că tot timpul ai de refinanţat împrumuturi care au fost efectuate în cursul anilor, vorbesc aici inclusiv împrumuturi luate în 2014, 2015”, a precizat ministrul.

El a mai menționat, referindu-se la credite, că „altă soluţie nu există” atunci când există deficit bugetar.

Citeşte mai multe despre:   Alexandru Nazare,   deficit