Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Comisarul european Alina Vălean, despre restituirea banilor pe bilete de către companiile aeriene: "Părerile miniștrilor Transporturilor sunt împărțite"

Comisarul european Alina Vălean, despre restituirea banilor pe bilete de către companiile aeriene: "Părerile miniștrilor Transporturilor sunt împărțite"

Un articol de: George Lupu - 30 Apr 2020, 18:48
Comisarul european Alina Vălean, despre restituirea banilor pe bilete de către companiile aeriene: "Părerile miniștrilor Transporturilor sunt împărțite" Foto: Hepta Economic

În contextul în care multe zboruri au fost anulate, pe fondul pandemiei de COVID-19,  foarte multe companii sunt în prezent presate să restituie banii pe bilete călătorilor care nu au mai putut beneficia de serviciile aeriene.  Din teama că multe companii vor suferi astfel pierderi financiare uriașe și că vor avea probleme de lichiditate, 12 state membre ale UE cer ca operatorii aerieni să nu mai fie obligaţi să restituie banii.

Reglementările europene spun că pasagerilor trebuie să li se ofere o rambursare în cazul anulării unui zbor. Însă acum există un efort de a suspenda temporar această legislație a UE pentru a oferi companiilor aeriene aflate în dificultate un sprijin.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat joi, într-o intervenție la Digi24, că susține varianta în care pasagerii primesc banii pe biletele plătite companiilor aeriene.

“Este un lucru la care eu țin în mod particular. De la începutul crizei am acționat în mod decisiv astfel încât companiile aeriene să își rezolve problema de lichiditate. Sunt companii care au înca lichidități. Dar pentru că ar exista posibilitatea relaxării regulilor privind rambursarea toți se întreabă daca noi vom acționa. În consiliul miniștrilor de transport, părerile sunt împărțite, unii își doresc ca companiile aeriene să fie protejate, alții ca drepturile călatorilor să fie respectate”, a declarat comisarul european.

Ea a precizat că, deja, companiile aeriene au beneficiat de scutiri în a-și rezolva anumite costuri pe care le aveau: “Prin Eucontrol vor fi scutite de la plăți de 1,1 miliarde de euro în privința taxelor de trafic aerian. Am relaxat regulile privind ajutoarele de stat și multe vor primi bani de la stat”.

Adina Vălean a precizat că valoarea biletelor care ar trebui rambursate este în jur de 9 miliarde de euro, însă ajutoarele anunțate pentru marile companii europene sunt la rândul lor de ordinul miliardelor de euro, iar prețul biletelor reprezintă o mica parte.

Ea a declara că pentru ca operatorii aerieni să înceapă să câștige bani, trebuie să zboare din nou. “Răspunsul ține mult de statele membre care interzic zborurile care iau măsuri de carantinare și de încrederea cetățenilor de a cumpăra sau nu bilete de avion”, a mai precizat comisarul european.

 

Multe state memebre ale UE susțin suspendarea legii care restituie banii pasagerii

 

Anunțul are loc în contextul în care majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene cer autorităților de la Bruxelles să suspende temporar o lege europeană care acordă restituiri pentru zborurile anulate.

Douăsprezece guverne au solicitat Comisiei Europene să suspende normele care obligă companiile aeriene să ofere rambursări complete și să le ofere în loc vouchere pentru călătoriile viitoare. Franța și Olanda conduc această acțiune, care a avut loc miercuri în cadrul unei întâlniri a miniștrilor europeni ai transporturilor.

majoritatea statelor UE sunt acum în spatele acestei măsuri, a declarat un diplomat UE postului Euronews miercuri seara, declarând că Germania, Spania, România și Estonia au susținut inițiativa propusă de cele 12 state membre UE, că există o majoritate, dar că „mingea .se află acum în Curtea comisarului Valean”.

Citeşte mai multe despre:   Covid-19,   Alina Valean