Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ambasadorul american la UE, aflat în vizită în România, atacă Rusia și proiectul Nord Stream 2: Când oprești gazul în mijlocul iernii și afară este ger îți poate amenința viața

Ambasadorul american la UE, aflat în vizită în România, atacă Rusia și proiectul Nord Stream 2: Când oprești gazul în mijlocul iernii și afară este ger îți poate amenința viața

Un articol de: Gabriela Del-Pupo - 05 Sep 2019, 18:04
Ambasadorul american la UE, aflat în vizită în România, atacă Rusia și proiectul Nord Stream 2: Când oprești gazul în mijlocul iernii și afară este ger îți poate amenința viața Economic

EXCLUSIV ONLINE // Ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, a explicat, într-o vizită la București, de ce Statele Unite se opune proiectului Nord Stream 2 prin care Rusia vrea să își extindă rețeaua de distribuție de gaze în Europa. Gordon Sondland a spus că dacă nu ar fi fost vorba de un actor politic și de un distribuitor care nu prezintă încrederea SUA ar fi fost în spatele proiectului. Mai mult, acesta a amintit de episodul de acum 10 ani, când Rusia a oprit gazul în Ucraina sau de episoadele mai recente când atât Ucraina cât și Republica Moldova au fost amenințate cu oprirea gazului spunând că Rusia a trasformat gazul într-o armă. Situația este cu atât mai gravă cu cât 80% din conductele care trasportă gazul rusesc în Europa trec prin Ucraina. 

"România ne împărtășeste îngrijorările și România este mai afectată decât noi pentru că este aici, noi suntem acolo. Nord Stream 2 este un mijloc care poate fi folosit de ruși să creeze influnență politică la cei care depind de gazul rusesc dar și să trasforme acest lucru într-o armă. Când oprești gazul în mijlocul iernii și afară este ger îți poate amenința viața, nu este un mod mai elegant să spun asta. Rusia are o istorie, a mai făcut asta înainte, nu este o teorie. Vrem ca Europa să fie independentă energetic, vrem să aibă mai multe surse de energie și este cinic să spui că acesta este doar un mod prin care Statele Unite încearcă să vândă mai mult gaz în Europa.

Bineînțeles că Statele Unite vrea să vândă mai mult gaz în Europa, dar nu asta este prioritatea noastră. Dacă Europa își cumpăra gazul de oriunde din altă sursă care era de încredere pe termen lung și nu era motivată politic, doar comercial, și dacă Statele Unite nu era principalul jucător, bineînțeles că am fi dezamăgiți, dar asta nu ar fi un motiv să ne opunem la Nord Stream 2. Orice poate fi făcut să oprim sau să încetinim proiectul îl vom face" a declarat Gordon Sondland.

Întrebat despre retragerea Exon Mobile din planurile de investiții în exploatarea gazului de la Marea Neagră ambasadorul a dat de înțeles că problemele pentru care România a fost criticată cu modificarea legilor fiscale sunt cauza neîncrederii investitorilor. 

"Firmele americane sunt foarte interesate și unul dintre lucrurile pentru care suntem aici să le facem este să ne asigurăm că problemele cu statul de drept și ambiguitățile sunt clarificate, pentru a face România mai primitoare nu doar pentru firmele americane, dar pentru toate firmele din vest care vor stabilitate și încredere în lege pentru ca ei să își pună capitalul de risc aici la lucru în Români", a explicat ambasadorul. 

Refuzul Statelor Unite de a susține Nord Stream 2 este unul dintre principalele motive de dispută cu Germania al cărei principal furnizor de gaze este Rusia.

Citeşte mai multe despre:   gaz Rusia,   Gordon Sondland