Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Analiză Deloitte: Cota redusă de TVA de 5% s-ar putea aplica şi pentru locuinţe de până la 750.000 de lei. Care va fi impactul financiar

Analiză Deloitte: Cota redusă de TVA de 5% s-ar putea aplica şi pentru locuinţe de până la 750.000 de lei. Care va fi impactul financiar

Un articol de: Traian Avarvarei - 12 Iun 2020, 16:21
Analiză Deloitte: Cota redusă de TVA de 5% s-ar putea aplica şi pentru locuinţe de până la 750.000 de lei. Care va fi impactul financiar Economic

Cota redusă de TVA de 5% s-ar putea aplica și pentru locuințele mai scumpe, prevede un proiect de lege. Astfel, persoanele fizice ar putea beneficia de o reducere semnificativă de preț la achiziționarea unei locuințe de până la 750.000 de lei (exclusiv TVA), potrivit Deloitte, unul dintre cei mai mari jucători de consultanță fiscală și audit la nivel global. Proiectul a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere și așteaptă punctul de vedere al Guvernului.

 

 KAUFLAND / LIDL / CARREFOUR / PROFI / MEGA IMAGE / AUCHAN. ANUNŢUL CE AFECTEAZĂ TOŢI CLIENŢII DIN ROMANIA

 

Cota redusă de TVA de 5% s-ar putea aplica și pentru locuințele mai scumpe

 

 

 

În prezent, plafonul până la care se aplică o cotă redusă de TVA, de 5%, la vânzarea locuințelor este de 450.000 de lei. Dacă proiectul de lege va trece în forma inițială, persoanele fizice ar putea beneficia de o reducere semnificativă de preț la achiziționarea unei locuințe de până la 750.000 de lei (exclusiv TVA).

În expunerea de motive, inițiatorii susțin că modificarea propusă este în linie cu scopul social al cotei de 5% pentru locuințe. De asemenea, aceștia mai spun că legea este necesară având în vedere evoluția cursului de schimb leu/euro, evoluția prețurilor în domeniul imobiliar și realitățile economico-sociale actuale.

‘Concret, dacă această modificare va fi adoptată prin lege, se va aplica tranzacțiilor care vor fi încheiate după intrarea în vigoare a noului act normativ, dar și în cazul celor demarate anterior, pentru care locuința se livrează către client după intrarea în vigoare a noului plafon. Astfel, clienții care au încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare pentru achiziția unei locuințe cu cotă standard de TVA, dar care vor recepționa locuința după modificarea legislației, vor beneficia, în urma regularizării cotei de TVA de către vânzător, de o reducere de 14% a prețului total”, explică Deloitte.

Modificarea propusă reprezintă a doua majorare de plafon de la introducerea cotei reduse, în 2008.

 

 

 

Principalele criterii care permit cumpararea unui apartament sau casa cu cota de TVA de 5%

 

 

 

În pezent, principalele criterii care permit cumpararea unui apartament sau casa cu cota de TVA de 5% conform codului fiscal  astazi:

  • Pretul maxim al locuintei, inclusiv al terenului aferent, sa  nu depaseasca 450.000 Ron;

  • Suprafata maxima 120 mp utili;

  • Terenul, pe care este construita locuinta sau cota de teren aferenta locuintei, sa nu depaseasca 250 mp;

  • O persoana sau o familie poate achizitiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5% TVA.

Aceste criterii sunt reglementate de Codul Fiscal in vigoare conform art 291, punctul 3 pe care il gasiti in intregime la finalul articolului.

Citeşte mai multe despre:   TVA