Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Angajat vs. antreprenor: Cum e mai bine să îți dezvolți o carieră?

Angajat vs. antreprenor: Cum e mai bine să îți dezvolți o carieră?

Un articol de: - 31 Aug 2015, 15:52
Angajat vs. antreprenor: Cum e mai bine să îți dezvolți o carieră? Economic

(P) Dacă acum 30 de ani, posibilitățile de dezvoltare a carierei nu erau multe și, pentru majoritatea,  aceasta avea un traseu simplu, căci însemna angajarea într-un loc sigur, astăzi lucrurile sunt din ce în ce mai complicate - și mai tentante.

A fi antreprenor a devenit o meserie în sine, iar acesta este motivul pentru care multe persoane preferă să înceapă propria afacere, decât să se angajeze în diverse companii. Însă care este cea mai potrivită variantă, având în vedere riscurile și satisfacțiile? Să le luăm pe rând:

A fi angajat: avantaje și dezavantaje

Angajarea într-o firmă mai mică sau mai mare poate genera atât satisfacții, cât și frustrări. Desigur că principala satisfacție este lipsa responsabilităților mari pe termen lung, în sensul că un angajat care își respectă atribuțiile nu trebuie să se îngrijoreze pentru viitorul firmei și problemele financiare, astfel că nivelul său de stres va fi mai mic decât al proprietarului business-ului.

De asemenea, a fi angajat într-o companie nu presupune o disponibilitate continuă – de multe ori, în cazuri de criză, pentru fondatorii business-ului nu există nici concedii și nici weekend-uri, iar acesta este un aspect de care angajații se pot bucura pe termen lung. Practic, responsabilitatea mai redusă face loc unei posibilități de relaxare.

În cazul în care mediul de lucru un este unul plăcut, se pot naște și numeroase dezavantaje, precum ierarhiile ce nu pun preț de volumul de muncă, ori pe calitățile angajatului, iar acestea sunt principalele motive pentru care mulți decid să își dea demisia și să înceapă afaceri pe cont propriu. De asemenea, imposibilitatea de a căpăta recompense la valoarea efortului depus se numără printre cele mai frecvente probleme ale angajaților

Antreprenor: satisfacții sau responsabilitate prea mare?

A fi antreprenor este o opțiune din ce în ce mai populară, în mare parte și pentru că România prezintă o piață în care încă se poate inova și care lasă loc devoltării multor idei și proiecte de succes. De asemenea, cine decide să înceapă o afacere pe cont propriu încă se poate bucura de organizări eficiente și de gestionarea unor echipe competente, întrucât în perioada aceasta se întâmplă recalificări profesionale din ce în ce mai rapide. Un avantaj al antreprenoriatului este și că, în acest moment, se poate concepe o afacere după idei cât mai originale și, de multe ori, faptul că poți configura întregul concept de business, de la 0, reprezintă un mare avantaj. În plus, există un acces simplu la toate lucrurile de care ai nevoie, indiferent de domeniul în care îți deschizi afacerea.  Domeniul Horeca, spre exemplu, care îi sperie pe mulți, nu mai reprezintă o teamă din punctul de vedere al organizării afacerii, din moment ce există posibilitatea de a cumpăra aparatura necesară destul de rapid. Pentru agricultură, s-au dezvoltat nenumărate ghiduri pentru orice activitate, așadar specializarea poate fi căpătată rapid. Și exemplele pot continua.

Printre dezavantajele antreprenoriatului se numără nivelul foarte ridicat de stres, cu care se confruntă majoritatea proprietarilor de business. De asemenea, riscurile pe care și le asumă sunt unele mari, întrucât nu implică numai propriul venit, dar și pe al angajaților.

Citeşte mai multe despre:   angajati