Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Anomaliile salariilor de la stat: Peste jumătate dintre angajații MAE câștigă mai mult decât ministrul

Anomaliile salariilor de la stat: Peste jumătate dintre angajații MAE câștigă mai mult decât ministrul

Un articol de: - 30 Aug 2012, 13:02
Anomaliile salariilor de la stat: Peste jumătate dintre angajații MAE câștigă mai mult decât ministrul Foto: Exclusivnews.ro Economic

Un funcționar din Ministerul Afacerilor Externe a câștigat în luna martie 11.248 de lei, adică un salariu de 1,7 ori mai mare decât cel al ministrului. Acesta este și cel mai mare salariu cunoscut al unui angajat de la stat. Angajatul MAE în cauză are gradul de ambasador, cel mai înalt grad diplomatic, scrie Ziarul Financiar, care citează date publicate de MAE.

Președintele Traian Băsescu a cerut instituțiilor publice să afișeze, din data de 25 mai 2010, listele cu veniturile nete încasate de angajaţii din ministere, agenţii şi regii pentru transparentizarea cheltuirii banilor publici.

În ciuda acestei solicitări, până în prezent doar jumătate din ministere au continuat să-şi actualizeze aceste liste cu veniturile nete ale salariaților, iar restul au respectat decizia doar până în luna aprilie 2010, mai puțin Ministerul Administraţiei şi Internelor, care a continuat actualizarea acestor liste și în 2012.

Cele mai mari discrepanțe între salariile salariile șefilor și ale subordonaților se înregistrează la Interne și la Externe. În luna iulie, peste 60 de angajați din cei aproape 870 ai Internelor au obținut salarii nete mai mari decât cel al ministrului, care a încasat 4.993 de lei, în timp ce subordonații au câştigat peste 5.000 de lei pe lună.

Peste jumătate dintre angajații Ministerului Afacerilor Externe, adică mai mult de 400 de persoane câștigă peste 1.000 de euro, în timp ce ministrul este printre cei mai prost plătiţi angajaţi.

La Ministerul Muncii, un secretar general a câştigat cu 30% mai mult decât ministrul (6.000 de lei net în luna aprilie).

Un angajat în funcţia de manager public al direcţiei de comunicare din cadrul Ministerului Mediului are un salariu de 6.900 de lei brut, cu 300 de lei mai mare decât al ministrului.

Cu excepţia Ministerului Culturii, unde este respectată ierarhia salariilor (cel mai mare fiind cel al ministrului, de 4.624 de lei), în restul ministerelor există cel puţin un director care câştigă mai bine decât ministrul.

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Muncii