Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic ANRE a discutat doar cu marii furnizori de energie elaborarea unei legislații controversate. Autoritatea, acuzată că încurajează practici anticoncurențiale, în dauna consumatorilor

ANRE a discutat doar cu marii furnizori de energie elaborarea unei legislații controversate. Autoritatea, acuzată că încurajează practici anticoncurențiale, în dauna consumatorilor

Un articol de: George Lupu - 05 Ian 2021, 17:10
ANRE a discutat doar cu marii furnizori de energie elaborarea unei legislații controversate. Autoritatea, acuzată că încurajează practici anticoncurențiale, în dauna consumatorilor Sursa foto: Facebook/ ANRE Economic

După izbucnirea crizei legată de riscul umflării facturilor la energie pentru consumatorii casnici, ca urmare a liberalizării pieței, conducerea ANRE se află din nou în atenția opiniei publice. Aceasta s-ar fi întâlnit doar cu reprezentanții operatorilor care sunt și furnizori de ultimă instanță (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON) înainte de a pune în dezbatere publică un ordin controversat care îi favorizează pe aceștia.

Este vorba despre prelungirea până pe 31 martie a posibilității de a încheia contracte pe piața liberă, timp în care un consumator rămâne la furnizorul de ultimă instanță, plătind prețuri mai mari pentru servicii universale.

Potrivit hotnews, întâlnirea ar fi avut loc cu puțin timp înainte ca proiectul să fie publicat pe site-ul ANRE, iar la discuții au fost excluși reprezentanții consumatorilor sau și alți furnizori în afară de cei patru.

Reprezentanții ANRE motivează decizia de a exclude de la dezbatere și alte părți interesate prin faptul că Ordinul creează obligații doar pentru furnizorii de ultimă instanță. În realitate însă Ordinul creează obligații și pentru ceilalți furnizori, iar autoritatea nu face altceva decât să dea undă verde unor practici anticoncurențiale ce îîi favorizează doar pe marii furnizori.

Experții au reacționat și au criticat modalitatea prin care ANRE ar fi încercat să soluționeze această problemă:

Răzvan Nicolescu, expert și fost ministru al energiei, consideră că deciziile ANRE ar putea fi considerate ajutor de stat. "Măsura propusă ar putea fi declarată ilegală din perspectiva legislației europene de concurență, putând fi considerată un ajutor de stat pentru patru furnizori sau chiar o acțiune a ANRE de constituire de cartel și segmentare de piață", a scris Răzvan Nicolescu pe contul său de Facebook.

 

Miza Ordinelor emise de ANRE

 

Pe 23 decembrie 2020, ANRE a emis Ordinul 241 privind unele condiții de furnizare a energiei de către furnizorii de ultimă instanță. Reamintim că acest statut de furnizori de ultimă instanță îl au ENEL, CEZ, Electrica, E.ON.

Pentru că foarte mulți consumatori casnici nu știau că urmează liberalizarea, în ordin apare o prevedere care lasă posibilitatea de a alege oferta de furnizare aplicabilă de la data de 1 ianuarie 2021 până la sfârșitul lui ianuarie. Însă, în acest ordin mai apare o prevedere la art. 4, alin. 4, care spune că operatorii care au și calitatea de furnizori de ultimă instanță compensează sumele plătite în plus pe serviciul universal, în perioada de la 1 ianuarie 2021 până în momentul în care este încheiat contractul în regim concurențial. Mai exact, furnizorul emite o factură de regularizare.

Aceasta în condițiile în care de la 1 ianuarie, persoanele care primeau energie în regim reglementat sunt transferați automat la furnizorii de ultimă instanță, dacă nu au încheiat un contract pe piața liberă. La furnizorii de ultimă instanță vor fi obligați să plătească serviciul universal, la preț mai mare decât dacă încheie un contract pe piața liberă.
 A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

ANRE a emis un Ordin în decembrie care reglementează posibilitatea ca furnizorul de ultimă instanță să emită  factura de regularizare, acoperind diferența dintre prețul pentru serviciul universal și prețul din contractul concurențial.

Condiția pentru a primi această factură de regularizare este să închei contract cu cel care își este acum furnizor de ultimă instanță. Dacă închei contract cu alt furnizor, nu mai primești această factură de regularizare, aceasta fiind o prevedere care avantajează furnizorul de ultimă instanță.

Luni,ANRE vine cu un proiect de Ordin prin care prelungește această perioadă până pe 31 martie. Dacă se încheie până la această dată un contract, furnizorul de ultimă instanță va emite o factură de regularizare pentru perioada 1 ianuarie- 31 martie. Ideea de a primi factură de regularizare pare și mai tentantă pentru un consumator captiv marilor furnizori.

Potrivit hotnews, Ordinul ANRE vine mănușă intereselor furnizorului de ultimă instanță, care poate astfel ademeni clientul cu un discount aparent atractiv. Aparent, pentru că acel discount poate fi mult mai mic față de diferența dintre prețul pentru serviciul universal și oferta altor furnizori de pe piața liberă.
 

Citeşte mai multe despre:   ANRE,   liberalizare piata energiei