Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic ANRE a prelungit până la 30 iunie perioada în care clienții casnici pot încheia noile contracte pentru energia electrică pe piața concurențială

ANRE a prelungit până la 30 iunie perioada în care clienții casnici pot încheia noile contracte pentru energia electrică pe piața concurențială

Un articol de: Elena Stanciu - 15 Ian 2021, 20:45
ANRE a prelungit până la 30 iunie perioada în care clienții casnici pot încheia noile contracte pentru energia electrică pe piața concurențială FOTO: Pixabay.com Economic

Perioada până la care consumatorii casnici de energie pot alege o ofertă de pe piața concurențială de la furnizor a fost prelungită până la 30 iunie de Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE), informează Agerpres, citând un proiect de ordin al ANRE.

 

Perioada în care consumatorii casnici de energie electrică își pot alege o ofertă de la furnizorii din piața concurențială, prelungită până la 30 iunie 

 

Asta înseamnă că dacă aleg oferta furnizorului de pe piața concurențială până la dara de 30 iunie, vor beneficia de o recalculare a facturilor pentru că oferta se aplică încă de la 1 ianuarie, dată de la care au trecut automat în piața de serviciu universal.

"Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal, fără discriminare şi condiţionalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la cel puţin 30 iunie 2021, egală cu diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021 şi preţul din oferta concurenţială prevăzută la alin. (2) valabilă la data de 1 ianuarie 2021", se arată în proiectul de ordin.

Potrivit notei de fundamentare, prin această prelungire, clienții vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a se informa și hotărî cu privire la oferta pe care o vor alege.

„Furnizorii de energie electrică care încheie contracte cu clienţii casnici din serviciul universal pot să ofere o reducere la preţul din oferta concurenţială care să permită recuperarea de către client a diferenţei faţă de preţul de serviciul universal aplicat în perioadă cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 şi data intrării în vigoare a contractului în regim concurenţial/serviciu universal după caz.

Începând cu data de 1 iulie 2021, în cazul clienṭilor casnici care nu au încheiat cu un furnizor un contract concurenṭial cu intrare în vigoare până la data de 1 iulie 2021, consumul de energie electrică realizat de la respectiva dată se facturează de către furnizorii de ultimă instanṭă cu un preṭ egal cu preṭul din oferta de serviciu universal în vigoare începând cu data de 1 iulie 2021”, se mai arată în proietul citat.

 Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului

ANRE prelungise inițial perioada până la 31 martie 

 

Pe 4 ianuarie, ANRE anunțase că prelungeşte până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa reglementată.

Piaţa de electricitate a devenit complet liberalizată începând de la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilite de ANRE, ci trebuie să compare şi să-şi aleagă de pe piața liberă oferta care fi se pare a fi cea mai avantajoasă.

 

Citeşte mai multe despre:   ANRE