Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Administratorii Pilonului II de pensii sunt ingrijorati de afirmațiile lui Darius Vâlcov!

Administratorii Pilonului II de pensii sunt ingrijorati de afirmațiile lui Darius Vâlcov!

Un articol de: B1.ro - 31 Iul 2018, 09:51
Administratorii Pilonului II de pensii sunt ingrijorati de afirmațiile lui Darius Vâlcov! Economic

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) îşi exprimă „îngrijorarea în legătură cu afirmaţiile recente ale domnului consilier de stat Darius Vâlcov”, care „pot pune într-o lumină negativă, în mod nemeritat, performanţele Pilonului II de pensii”.

„Toţi administratorii fondurilor din Pilon II sunt instituţii cu o lungă tradiţie şi prezenţă internaţională pe piaţa financiară. Forma juridică de organizare pe piaţa din România este de societăţi distincte faţă de alte entităţi din grupul-mamă, fiind vorba de societăţi pe acţiuni cu un capital social minim de 4 milioane de euro (nicidecum SRL-uri). De asemenea, toţi administratorii sunt autorizaţi, avizaţi, reglementaţi, supravegheaţi şi controlaţi de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), instituţie a statului român”, se arată într-un comunicat de presă al APAPR, potrivit Mediafax.

Totodată, comisioanele percepute de administratorii Pilonului II din România „sunt semnificativ mai mici decât cele percepute de sistemele similare din alte state, precum şi de alte sisteme de economisire”. 
„Valoarea comisioanelor percepute (1,5 miliarde de lei, nu euro) reprezintă totalul încasat de cei 7 administratori de la începutul sistemul şi până în prezent. Acestea sunt venituri, nu profituri, din care se scad numeroasele costuri, majoritatea derivate din reglementarea strictă a sistemului. Mai mult, administratorii Pilonului II au realizat investiţii semnificative în 2006-2008 pentru setarea sistemului, care ajung la 500 de milioane de euro şi care nu au fost niciodată recuperate din business-ul de administrare. Acţionarii administratorilor înregistrează şi astăzi pierderi totale pe ultimii 10 ani, care ajung la aproape 150 de milioane de euro nerecuperate - sume nominale, neactualizate cu inflaţia sau alte prime de risc”, precizează APAPR.

Potrivit Asociaţiei, portofoliile fondurilor private de pensii sunt diversificate pentru a acoperi eventualele riscuri ca anumite investiţii să subperformeze într-o anumită perioadă. 
„Faptul că un anumit emitent poate avea un risc reputaţional într-o anumită etapă a dezvoltării lui nu înseamnă automat că perspectivele companiei pe termen lung sunt nule. Riscul reputaţional este unul din riscurile cu care orice companie listată se poate confrunta în mod curent. De asemenea, prezenţa tuturor emitenţilor la Bursa de Valori de la Bucureşti este autorizată tot de către ASF, care de altfel controlează şi activitatea tuturor emitenţilor de pe piaţa de capital”, menţionează Asociaţia.

Astfel că „ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu afirmaţiile negative făcute de domnia sa (n.n.- Darius Vâlcov) referitoare la performanţa viitoare a unei companii listate, fapt ce poate influenţa în mod nemeritat evoluţia acesteia doar prin emoţia creată în spaţiul public. O astfel de abordare nu contribuie la un dialog profesionist despre piaţa de capital sau despre rezultatele sistemului de pensii private din România”, se mai arată în comunicatul citat.

Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului, a declarat vineri că şase din şapte fonduri de pensii private au cumpărat acţiuni la RCS-RDS, în condiţiile în care compania a înregistrat, într-un an scăderi pe bursă de 25%, iar trendul se menţine şi în anul următor.

RCS-RDS anul trecut - această companie care nimeni nu ştia cât valorează - s-a gândit hai să ieşim, deşi aveau 153 de milioane de euro capital, atât aveau ei bunurile lor, să ieşim pe piaţă să ne evaluăm. La cât s-au evaluat? La patru miliarde de lei, adică de patru ori mai mult. Au ieşit pe piaţă în condiţiile în care cei care trebuiau să cumpere ştiau- această companie are dosar penal, chiar atunci au ieşit. Administratorii ei, în dosar penal. Între 30 şi 50% dintre reţele nu au avize, adică s-au legat prin localităţi, a sunat cineva de la DNA au mai sunat din altă parte şi s-au rezolvat lucrurile în sensul că au trecut cu firul. Fondul de pensii au zis hai să cumpărărm acţiuni la RDS. Cu cât? 4 miliarde. Patru valorează? Cu atât cumpărăm şi noi. Ce s-a întâmplat într-un an? Şase din cele şapte fonduri - minim cinci - au acţiuni la RDS în condiţiile în care într-un an de zile acţiunile au scăzut cu 25%, adică azi compania nu mai valorează patru miliarde, valorează trei. Într-un an, trendul este să se ducă cu încă 25% în cap, în condiţiile în care astăzi compania are 1,2 miliarde de euro datorii”, a declarat vineri seară Darius Vâlcov.

„A fost un scandal cu Pilonul II. De unde a plecat? Am chemat cei șapte administratori, că sunt șapte SRL-uri care administrează pensiile private ale românilor, în sensul în care am zis că nu mai dăm banii la stat, dăm un 300 și ceva de mililoane de euro, fiecare are angajați între 20-30 de angajați, unul singur are 70 de angajați. Miliardul și jumătate doar comisionare, ei administrează 10 miliarde de euro. Am întrebat voi cu cine vă consultați? Vă consultați între voi?”, a mai spus consilierul premierului Dăncilă. (Mai multe detalii AICI).

Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

Citeşte mai multe despre:   APAPR,   darius valcov,   Pilonul II,   ASF,   RCS-RDS