Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Asociaţia Română de Balneologie: România are nevoie de un Minister al Turismului

Asociaţia Română de Balneologie: România are nevoie de un Minister al Turismului

Un articol de: Catinca Giosanu - 15 Dec 2020, 10:04
Asociaţia Română de Balneologie: România are nevoie de un Minister al Turismului Băile Herculane / Sursa Foto: Inquam Photos Economic

Reprezentanţii Asociaţiei Române de Balneologie au vorbit marți, 15 decembrie, despre situația cu care se confruntă patronii din turismul românesc. Aceștia susțin că este nevoie de înfiinţarea unui Minister al Turismului în viitorul Guvern al României care să facă posibilă dezvoltarea domeniului.

 

Avertismentul specialiștilor

 

”Gestionarea acestui domeniu reclamă existenţa unui minister - un adevărat partener de dialog pentru structurile implicate în turism (...) Formula unui Departament sau Direcţie în cadrul Ministerului Economiei nu ajută în mod real la promovarea turismului şi la buna gestionare a problemelor acestui domeniu, fapt demonstrat de starea de lucruri din perioada anterioară. Din punctul nostru de vedere, este un deziderat major un program - axa de finanţare dedicată Staţiunilor Balneare şi Balneologiei, care să vizeze o Promovare a României în acest sens, să permită utilizarea factorilor naturali terapeutici în siguranţa în perioada post-pandemică şi să creeze oportunitatea de a creşte potenţialul nostru turistic în acest domeniu printr-un know-how modern şi în context socio-economic actualizat”, se menţionează într-un comunicat de presă al organizaţiei, citat de Agerpres.

Printre pronunerile făcute de angajații Asociaţiei Române de Balneologie se numără axa de finanţare dedicată Staţiunilor Balneare prin care să se urmărească dezvoltarea acestora, investiţii adecvate, echipamente moderne, fundamentarea utilizării factorilor naturali prin cercetare ştiinţifică, rebranduirea turismului balnear cu elemente de fundamentare generate de cercetarea ştiinţifică, integrând un know-how modern şi ţintind creşterea competitivităţii economice, elaborarea unor norme, precum şi proceduri pentru a susţine siguranţa epidemiologică a utilizării factorilor naturali terapeutici.

Mai mult decât atât, asociația a propus promovarea în context socio-economico-politic a conceptului România Balneară ca Proiect de Ţară pentru dezvoltarea Turismului Balnear, mai ales în conexiune cu conceptul de Healthy-Ageing, pentru care România este cunoscută pe plan internaţional, mai ales prin brandul Ana Aslan.

O altă propunere a Asociaţiei Române de Balneologie are în vedere promovarea României ca destinaţie de turism balnear la manifestări interne şi internaţionale, workshopuri, congrese, seminarii și forumuri.

 

Patronii din Turism: ”Vor să ne vândă afacerile pe nimic”

 

Federația Patronatelor din Turismul Românesc a acuzat Guvernul că vrea să distrugă turismul din România, prin restricțiile impuse în contextul pandemiei de Covid-19, în condițiile în care în alte țări s-au produs relaxări aproape în toate domeniile.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

”Scutirea de impozite îi ajută pe cei cu hotelurile mari, de rang internațional, cu activitate permanentă, nu cele sezoniere, care sunt mai mult de jumătate dintre unitățile de cazare din țară. Tot ceea ce spun guvernanții, cu domnul Dancă în frunte, care se laudă peste tot că turismul este cel mai favorizat domeniu, este total neadevărat, pentru că în realitate nu s-a făcut nimic. Au fost măsuri generale, între care unele doar declarative, nu este nimic făcut special pentru turism, care a fost cel mai afectat domeniu. Cu ce ne-au sprijinit pe noi? Cu faptul că nu au deschis restaurantele și cafenelele? Că au impus măsuri foarte dure pentru deschiderea teraselor într-o perioadă în care plouă foarte tare afară? Că trimit turiștii în Bulgaria și Grecia? Că nu au făcut promovare pentru turismul intern, deși au avut bani pentru acest lucru? Românii încă își doresc să-și petreacă vacanțele în țară, dar, din păcate, sunt supuși unor condiții absurde. Vin cu dorința de a se relaxa sau de a se trata în stațiunile balneare, iar noi îi punem să stea în frig și în ploaie, pe terase. S-au distanțat foarte mult scaunele, mesele și șezlongurile, de la 1,5 metri s-a ajuns la doi metri, reducând cu aproape 70% dintre acestea. Nu știu cât timp vor mai rezista turiștii cu aceste restricții, că deja au început să dea telefoane și să spună că nu găsesc șezlonguri la plajă. Probabil că va trebui să închiriem niște autocare și să îi ducem pe turiștii cazați la noi să mănânce și să facă plajă în Bulgaria, că probabil asta vor cei de la Guvern”, a declarat Dragoș Radu, prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Citeşte mai multe despre:   turism,   Ana Aslan,   tratament balnear