Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic „Avem un comerţ modern care importă pâine con­ge­lată“: Deficit de 150 milioane în industria panificației și patiseriei!  

„Avem un comerţ modern care importă pâine con­ge­lată“: Deficit de 150 milioane în industria panificației și patiseriei!  

Un articol de: - 06 Iun 2017, 11:17
„Avem un comerţ modern care importă pâine con­ge­lată“: Deficit de 150 milioane în industria panificației și patiseriei!   Economic

Deficit! România importă de două ori mai multă pâine şi prăjituri faţă de cât exportă. Cu toate că este al doilea cel mai mare producător de grâu din UE, importurile de produse de panificaţie şi de patiserie s-au dublat în cinci ani, deficitul comercial din acest sector ajungând la aproape 150 mil. euro în 2016, potrivit datelor Eurostat, anunță Ziarul Financiar.

Specialiştii din industrie pun această cifră pe seama importurilor masive de aluat congelat, pe care retailerii îl aduc din străinătate şi îl transformă în pâine „proaspătă“.

„Avem un comerţ modern care importă pâine con­ge­lată. Obiceiul de consum s-a dus către o pâine proaspătă care, de fapt, este o pâine precoaptă şi congelată. Nu ştiu dacă o fi bună, nu o fi bună, dar de ace­ea apare multă pâine con­ge­lată în importuri“, a de­clarat Ştefan Pădure, pre­şedintele Asociaţiei pen­tru Promovarea Alimentului Ro­mânesc (APAR).

Totodată, incapacitatea pro­ducătorilor şi proce­sa­torilor români de a exploata avan­tajul oferit de accesul la pia­ţa unică a UE este un alt fac­tor care explică deficitul comercial din industria produselor de panificaţie şi patiserie.

„Noi nu am ştiu să profităm de aderarea la UE, unde piaţa comună reprezintă  scopul pentru care a fost creată această Uniune Europeană. “, a spus preşedintele APAR.

România se transformă într-o piaţă de desfacere pentru produsele alimentare fabricate în străinătate, în contextul în care, în patru ani importurile de produse alimentare au crescut cu aproape un miliard de euro, ajungând la 3,95 mld. euro în 2016, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.