Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Avertismentul oamenilor de afaceri germani din România privind creșterea pensiilor cu 40%: "Reprezintă un risc major pentru economie"

Avertismentul oamenilor de afaceri germani din România privind creșterea pensiilor cu 40%: "Reprezintă un risc major pentru economie"

Un articol de: George Lupu - 23 Sep 2020, 17:58
Avertismentul oamenilor de afaceri germani din România privind creșterea pensiilor cu 40%: "Reprezintă un risc major pentru economie" FOTO: Pixabay.com Economic

Reprezentanții oamenilor de afaceri germani din România atrag atenția asupra efectelor negative pe care le exercită asupra economiei decizia Parlamentului de a mări pensiile cu 40%.

 

Oamenii de afaceri germani din România averizează că majorarea pensiilor ar putea duce la o nouă criză economică

 

La rândul lor, oamenii de afaceri avertizează că această creștere reprezintă un risc major pentru economia României şi pune în pericol relansarea economică, în contextul pandemiei de coronavirus.

"Decizia Parlamentului de a mări pensiile cu 40% reprezintă un risc major pentru economia României şi pune în pericol relansarea economică. O nouă creştere în zona bugetară ar trebui să fie exclusă, în condiţiile în care economia suferă deja din cauza pandemiei", se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România).

Oamenii de afaceri atrag atenția asupra creșterii cheltuielilor bugetare permanente şi la deficitul bugetar excesiv  care riscă să arunce România într-o nouă criză economică:

"Se pun de asemenea în pericol proiectele de investiţii şi aşa amânate de ani buni. Un buget sustenabil ar da încrederea investitorilor în România ca amplasament investiţional şi ar spori competitivitatea ţării. Desigur, ne dorim cu toţii, mediul de afaceri, autorităţile şi mai ales angajaţii şi pensionarii, creşterea salariilor şi a pensiilor în România şi un nivel de trăi mai ridicat. Dar acest lucru nu se poate face fără studii serioase de impact şi fără a ţine de cont de actualul context economic", subliniază documentul.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România. Înfiinţată în 2002, AHK numără circa 600 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe.

 O femeie din Argeș a găsit 10.000 de lei într-o parcare și a crezut că poate să-i păstreze. După patru zile cineva i-a bătut la ușă

Deficitul bugetar ar urma să crească la 11% din PIB

 

Majorarea punctului de pensie cu 40%, decisă marți în Parlament, ar putea duce la creşterea deficitului bugetar peste 11% în 2021, fapt ce reprezintă un risc sistemic pentru economia românească, în condițiile în care ar agrava stărea bugetului public, atrage atenția un raport întocmit de economiștii BNR.

Mai mult, potrivit economiștilor BNR, România nu va mai respecta criteriile necesare pentru a adera la Zona Euro, în contextul unui deficit bugetar care va exploda. BNR atrage atenţia că majorarea punctului de pensie cu 40% ar duce la creşterea deficitului bugetar peste 11% în 2021, ceea ce ar avea ca efect agravarea stării bugetului public, a finanţelor publice şi destabilizarea economiei.

”Există un risc sistemic major dacă sunt destabilizate finanţele publice prin creşterea mare a cheltuielilor permanente, cu un deficit bugetar ce poate ajunge la peste 11% din PIB in 2021 dacă are loc o creştere a punctului de pensie cu 40% în acest an”, spune BNR.

Citeşte mai multe despre:   pensii,   parlament