Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Avertismentul SUMBRU al analiștilor: Prețurile vor EXPLODA în perioada următoare

Avertismentul SUMBRU al analiștilor: Prețurile vor EXPLODA în perioada următoare

Un articol de: - 11 Ian 2018, 13:16
Foto: Pixabay.com Economic

După scumpirea bruscă a gazelor naturale, se anunță o primăvară sumbră, caracterizată de scumpiri în lanț: la alimente, produse nealimentare, servicii, și bunuri.

Analiștii financiari avertizează că după ani de zile de stabilitate, România se îndreaptă spre o zonă de risc.

Potrivit previziunilor, inflația va fi tot mai mare, creșterea economică va încetini și ea, se pare, după ce consumul o să frâneze prin scumpiri creșterea cursului și a dobânzilor la credite.

Prețurile vor exploda, spun experții, la alimente, bunuri aduse din străinătate dar și la facturile de utilități și întreținere. Apogeul va fi exact la ieșirea din iarnă, în perioada Paștelui, conform prognozelor.

“Inflația se duce din efecte statistice plus prețuri reglementate într-adevăr în prima jumătate a acestui peste 4% înseamnă venit salarial mult mai redus”, a declarat Ciprian Dascălu, economist șef al ING Bank, la Știrile Pro TV.

Cu alte cuvinte, vom avea cele mai mari scumpiri din ultimii patru ani.

La rândul său, Horia Braun Erdei, economist șef al BCR, a afirmat: “Ne îndreptăm ușor-ușor în zona de risc, ca să spunem așa. Încrederea consumatorilor, care a început să o ia la vale puțin”.

Asta înseamnă că se va reduce și consumul, motorul creșterii economice de până acum, din România. Un motor pe care Guvernul și Parlamentul l-au alimentat cu creșteri de salarii și pensii și care acum pare că rămâne fără benzină. În mod normal, ar trebui repornite investițiile - ținute de același Guvern la minime istorice, tocmai că să aibă bani de pensii și salarii.

“Proiectele de investiții finanțate de la bugetul central care nu prea cresc. Deci bugetul pe 2018, din punctul asta de vedere nu e foarte ambițios", a precizat Horia Braun Erdei.

Mai mult, băncile prevăd o creștere cu cel puțin un punct mai mică față de prognoza oficialilor, curs valutar cu 10 bani mai mare, șomaj în creștere. Asta în condițiile în care presiunea pe piața muncii este foarte mare.

Cifrele de la Statistică arată că în noiembrie aveam tot mai puține persoane în șomaj, dar tot mai multe locuri de muncă vacanțe, cu alte cuvinte o criză uriașă de specialiști.

“Locurile nou create de muncă sunt în general pe cei cu studii superioare, dar din păcate economia României stă cel mai prost în a produce angajați cu studii superioare”, a mai spus Ciprian Dascălu.

 

 

Citeşte mai multe despre:   alimente,   risc
 
 
 
Loading...