Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Hidroelectrica: Un ministru nu trebuie să fie un jupân care să vină să spună fiecărei companii ce are de făcut. Economia de piaţă este motorul dezvoltării

Hidroelectrica: Un ministru nu trebuie să fie un jupân care să vină să spună fiecărei companii ce are de făcut. Economia de piaţă este motorul dezvoltării

Un articol de: Tudor Ionescu - 08 Oct 2019, 08:58
Hidroelectrica: Un ministru nu trebuie să fie un jupân care să vină să spună fiecărei companii ce are de făcut. Economia de piaţă este motorul dezvoltării Sursă foto: hepta.ro & Pixabay Economic

EXCLUSIV ONLINE // În condițiile în care OUG 114 ne-a dus în urmă cu mulți ani, România nu își poate permite să se canalizeze, simultan, pe mai multe mecanisme de difersificare energetică, a declarat Bogdan Badea, Preşedintele Directoratului Hidroelectrica, în cadrul conferinţei „Energie pentru Responsabilitate”, de luni.

"Undeva trebuie să tragem o linie, trebuie să ne hotărâm. Vrem să ne asigurăm banda (...) cu centralele nucleare? Atunci trebuie să ne canalizăm resursele în acea direcţie. Vrem să ne canalizăm către zona de cărbune? Atunci trebuie să o facem doar în acea direcţie. Dar nu este realist să credem că putem să mai adăugăm la preţul actual al energiei şi un mecanism nuclear şi unul pe cărbune, în condiţiile în care discutăm despre Ordonanţa 114", a precizat Bogdan Badea.

De altfel, referindu-se strict la OUG 114/2018 "a lăcomiei" el a mai precizat că: "Nu cred că un ministru trebuie să fie un jupân care să vină să spună la fiecare companie ce are de făcut. (...) Cred că economia de piaţă (...) este cea care este motorul dezvoltării".

În plus, a indicat și faptul că a aflat din presă de unele decizii ce vizau Hidroelectrica, nu de la oficialii guvernamentali care le-au luat.

De asemenea, a criticat şi birocratizarea excesivă a sistemului de avizare a investiţiilor din domeniul energetic.

"Acum discutăm de investiţii majore în sistemul energetic. (...) Din păcate am excelat în a birocratiza orice fel de acţiune, orice fel de investiţie, de orice demers pe care orice investitor din această ţară vrea să-l facă. Având tot felul de comitete, comisii, care se ocupă de tot felul de lucruri şi da, care trebuie să obţii într-adevăr un aviz".

Bogdan Badea a criticat, nsp, și lipsa de investiţii din hidro-energie.

"Avem zeci de mii de megawaţi putere instalată, la ce D-zeu mai facem investiţii? Această politică s-a implementat în foarte multe companii, care în loc să facă investiţii au migrat către direcţia de a fi puşculiţa pentru acţionari, cum a fost cazul Hidroelectrica"

"Am ajuns în zilele noastre şi vedem că, în realitate, capacităţile erau doar pe hârtie. (...). Trebuie să vedem şi pe zona de capacităţi aflate în rezervă ce este, în mod real funcţional şi ce nu este funcţional"LOVITURĂ pentru Pro TV! Încă o vedetă are COVID-19

Preşedintele Directoratului Hidroelectrica a oferit un exemplu de utilizare a capacităţilor de generare a hidro-energiei într-un mod mai eficient.

"Puteam să urmăm exemplul Germaniei: luăm capacităţile, transferăm către operatorul de sistem, o folosim strict pentru momentele în care sistemul are nevoie şi împărţim costurile către operatorii de piaţă. Era o măsură pe care Germania a implementat-o cu succes, şi-a luat capacităţi pe cărbune, pe care le-a transferat şi le-a utilizat strict în scopul asigurării securităţii energetice, nu în scop comercial".

Foto: Bogdan Badea, Preşedintele Directorat Hidroelectrica (sursă foto: hepta.ro)

Citeşte mai multe despre:   hidroelectrica,   Bogdan Badea