Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Formula falimentului: creşterea cheltuielilor de personal şi cu asistența socială şi scăderea investiţiilor. Ce arată datele execuţiei bugetare (FOTO)

Formula falimentului: creşterea cheltuielilor de personal şi cu asistența socială şi scăderea investiţiilor. Ce arată datele execuţiei bugetare (FOTO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 28 Ian 2020, 17:17
Sursă foto: Facebook & Hepta.ro Galerie foto (6) Economic

Cheltuielile de personal şi cu asistența socială au absorbit cea mai mare parte a fondurilor bugetare în 2019, în timupl guvernării PSD-ALDE, în timp ce cheltuielile cu invesţiile au scăzut, se arată în datele execuţiei bugetare, publicată marţi de Ministerul Finanţelor Publice.

Această evoluţie a dus la o creştere a deficitului cu 1,8% într-un singur an. Astfel, dacă în 2018 deficitul era 2,8 din PIB, la sfârşitul anului 2019 deficitul era de 4,6% din PIB.

  • Cheltuielile bugetare

Afirmaţiile ministrului de Finanţe cu privire la supraestimarea cheltuielilor de către Guvernul Dancila par a fi susţinute şi de o diferenţă destul de mare între cum arată Legea Bugetului pe 2019 şi totalul efectiv al cheltuielilor efectuate în 2019.

  • Creştere a cheltuielilor de personal de 0,2 milioane de lei. În Legea Bugetului fuseseră prevăzute cheltuieli totale de 102,1 milioane lei, însă ele au fost de 102,3 milioane;
  • Creştere a cheltuielilor cu asistența socială de 5,1 milioane de lei. În Legea Bugetului fuseseră prevăzute cheltuieli totale de 109,6 milioane lei, însă ele au fost de 114,7 milioane;
  • Creştere a cheltuielilor cu bunuri şi servicii de 4,2 milioane de lei. În Legea Bugetului fuseseră prevăzute cheltuieli totale de 48,6 milioane lei, însă ele au fost de 52,8 milioane;
  • Scădere a cheltuielilor cu plata dobânzilor la împrumuturi de 1,2 milioane de lei. În Legea Bugetului fuseseră prevăzute cheltuieli totale de 13,4 milioane lei, însă ele au fost de 12,2 milioane;
  • Scădere a cheltuielilor cu investiţiile de 6,4 milioane de lei. În Legea Bugetului fuseseră prevăzute cheltuieli totale de 50 de milioane de lei, însă ele au fost de 43,6 milioane;
  • Scădere a altor cheltuieli de 3,5 milioane de lei. In Legea Bugetului fusesera prevazute cheltuieli totale de 47,3 de milioane de lei, insa ele au fost de 43,8 milioane.

De precizat că supraestimarea cheltuielilor nu este un lucru neobişnuit. Contează, însă, cu cât este făcută această supraestimare.

Sursă foto: Ministerul Finanţelor Publice (MFP)

  • Investiţiile

Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, investiţiile ar fi crescut dramatic odată cu începutul guvernării PNL - Guvernul Dăncilă şi-a încetat oficial mandatul pe 4 noiembrie 2019.

Astfel, dacă în 2019, sub Guvernul Dancila, investiţiile au fluctuat între 0,5 şi 3,9 milioane lei, în prima lună de guvernare PNL ele ar fi crescut la 6,4 milioane lei, iar ulterior la 10,4 milioane lei. 

În total, investiţiile în 2019 au fost de 43,6 miliarde lei (echivalentul a 4,2% din PIB).

Sursă foto: Ministerul Finanţelor Publice (MFP)

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Finantelor Publice