Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic OMV Petrom a scos din uz prima platformă construită la şantierul naval Galaţi. Era veche de 44 de ani. Despre ce instalație este vorba și câtă energie a produs ea

OMV Petrom a scos din uz prima platformă construită la şantierul naval Galaţi. Era veche de 44 de ani. Despre ce instalație este vorba și câtă energie a produs ea

Un articol de: Redacția B1.ro - 19 Noi 2019, 14:19
Foto: Platforma "Galați" (sursă foto: OMV Petrom) Economic

OMV Petrom a anunţat aducerea în Portul Agigea, din Constanța, a platformei "Gloria", utilizată până acum la extracţia de petrol şi gaze din zăcământul Sinoe. Pe cale de consecinţă, producţia din acest zăcământ a fost suspendată, cel puțin temporar.

A fost prima dată când o platformă offshore a fost tractata la mal. Platforma "Gloria" fiind platforma construită la şantierul naval Galaţi.

"Platforma marină Gloria a ajuns la limita duratei de viață după mai mult de 40 de ani de utilizare. (...) Soluția de dezafectare a constat în repunerea în funcțiune a sistemului de ridicare/coborâre a platformei, poziționarea platformei Gloria pe o barjă de transport (GSP Big Foot2) și tractarea acesteia până la țărm", a precizat OMV Petrom, într-un comunicat de marţi.

Platforma "Gloria" a fost inaugurată în 1976, fiind construită după o licență americană (Offshore Co, SUA).

În perioada 1976-1986, Gloria a funcționat ca platformă de foraj, forând 17 sonde cu o lungime cumulată de aproximativ 50.000 de metri.

În perioada 1987-1998, Gloria a fost folosită ca platformă de producție pentru primul zăcământ offshore pus în producție în România – Lebăda Est.

Începând din 1998, platforma Gloria s-a aflat pe zăcământul Sinoe, la aproximativ 30 de km de țărm, în ape de aproximativ 40 de metri adâncime și a fost folosită ca platformă de producție. Producția să cumulată în ultimii 20 de ani este echivalentă cu peste 20 de milioane de plinuri auto și cu energia necesară pentru a încălzi peste 170.000 de locuințe.

”Se marchează astfel sfârșitul unui istoric de 40 de ani ca platformă de foraj și producție în apele românești ale Mării Negre și prima operațiune de dezafectare de acest fel din România. Platforma Gloria și-a adus din plin contribuția la asigurarea necesarului de energie al României. Vom opera în continuare celelalte șase platforme marine de producție, care asigură peste 16% din producția Grupului”, a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea de Upstream.

Citeşte mai multe despre:   OMV Petrom
 
Loading...