Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic EXCLUSIV ONLINE // Nuclearelectrica: Patru reactoare la Cernavoda ar putea reduce costul unitar al electricităţii în România cu 15%-20% / Ministerul de Finanțe, somat să vină cu soluții concrete

EXCLUSIV ONLINE // Nuclearelectrica: Patru reactoare la Cernavoda ar putea reduce costul unitar al electricităţii în România cu 15%-20% / Ministerul de Finanțe, somat să vină cu soluții concrete

Un articol de: Tudor Ionescu - 22 Aug 2019, 14:51
Sursă foto: hepta.ro Economic

EXCLUSIV ONLINE // Existenţa a patru reactoare la Cernavoda ar putea reduce costul unitar al electricităţii în România cu 15%-20%, a declarat Teodor Chirica, Consilier Director General Nuclearelectrica și Preşedinte FORATOM, în cadrul conferinţei "Focus Energetic", de joi. 

"Optim ar fi să se facă patru unităţi, pentru că este un impact asupra costurilor. Una e să comanzi două reactoare, alta e să comanzi unul, una e să comanzi un generator de aburi cu două turbine în loc de una", a precizat Consilier Director General Nuclearelectrica.

Cifrele menţionate de Teodor Chirica fiind rezultatul unor analize făcute împreună cu consultanţi canadieni.

Potrivit lui, însă, energia nucleară nu este necesară doar pentru reducerea costurilor electricităţii, ci şi pentru atingerea tintelor de energie verde.

"Energia nucleară continua să fie necesară, în ciuda diverselor discuţii, lucru care este foarte clar arătat de comunicarea Comisiei Europene, care spune că până în 2050, fără nuclear nu se pot atinge ţintele".

El a admis totuşi, că energia verde are un rol semnificativ în atingerea țintelor de mediu.

Nu în ultimul rând, el s-a arătat critic cu privire la lipsa concretă (prin investiţii) de implicare a statului în îmbunătăţirea infrastructurii energetice a României.                   

"Aş vrea şi eu să văd că Ministerul Finanţelor se implică nu numai nuclear, în toate investiţiile majore, să vină cu nişte soluţii constructive. (...) Ministerul Energiei nu poate să rezolve singur aceste probleme ale statului", a precizat Teodor Chirica.

Foto: Componentă a unui reactor nuclear chinez (sursă foto: hepta.ro)

  • Planurile recente (şi incerte) ale Guvernului cu privire la construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Pe 8 mai 2019, compania Nuclearelectrica (cea care operează centrala nucleară de la Cernavodă) a anunţat că semnat un acord preliminar de investiţii cu companiile "China General Nuclear Power Corporation (CGN)" şi "CGN Central and Eastern Europe Investment (CEERI)" pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Pentru constuirea reactoarelor va fi conceput un consorţiu din care vor face parte Nuclearelectrica şi cele două companii interesate în proiect, consorţiu pe care Nuclearelectrica în va controla în proporţie de 49%. Restul de 51% va fi deţinut de chinezii de la "China General Nuclear Power Corporation (CGN)".

Acordul semnat între Nuclearelectrica şi "China General Nuclear Power Corporation (CGN)" reprezintă, practic, o continuare a unei colaborări iniţiate în 2014. Atunci, Nuclearelectrica a semnat un acord de cooperare cu "Candu Energy", compania care deţine "China General Nuclear Power Corporation (CGN)".

În momentul de faţă, la Cernavodă funcţionează două reactoare canadiene "Candu 6".

Foto: Teodor Chirică, consilier Director General Nuclearelectrica, Preşedinte FORATOM (sursă foto: hepta.ro)

Citeşte mai multe despre:   Nuclearelectrica,   Teodor Chirica
 
Loading...