Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic EXCLUSIV ONLINE // REACTORUL 1 de la Cernavodă va fi OPRIT pentru retehnologizare pentru o perioadă de DOI ANI: Când se va întâmpla acest lucru / Nuclearelectrica anunță semnarea unui memorandum cu o companie americană

EXCLUSIV ONLINE // REACTORUL 1 de la Cernavodă va fi OPRIT pentru retehnologizare pentru o perioadă de DOI ANI: Când se va întâmpla acest lucru / Nuclearelectrica anunță semnarea unui memorandum cu o companie americană

Un articol de: Tudor Ionescu - 22 Aug 2019, 14:27
Foto: Centrala de la Cernavodă (sursă: Facebook) Economic

EXCLUSIV ONLINE // În decembrie 2026 unitatea 1 de la Cernavoda va fi oprită pentru o perioadă de doi ani de zile pentru a fi retehnologizată, a declarat Teodor Chirica, Consilier Director General Nuclearelectrica și Preşedinte FORATOM, în cadrul conferinţei "Focus Energetic", de joi. 

Teodor Chirica a precizat, însă, şi că procesul de retehnologizare a început deja.

"Suntem în faza 1 a proiectului de retehnologizare. S-a creat o structură internă, o structură semicentrala, avem o structură în teren. (...) S-a constituit cadrul de documentaţie al sistemelor de management pentru retehnologizare, care să fie coordonat cu sistemele de management ale societăţi îşi ale sucursalei", a indicat Teodor Chirica.

"Identificăm soluţiile existente pentru cea mai importantă operaţie, care este înlocuirea canalului de combustibil a zonei active a reactorului şi suntem în faza unui concurs de soluţii... este practic finalizat (concursul - n.r.). Avem un studiu pentru conservarea sistemelor tehnologice. Toate acestea sunt în diverse staţii ale achiziţiei".

  • Se promite expertiză canadiană

Teodor Chirica a mai spus că se doreşte şi extinderea duratei de viaţă a reactorului 1, pentru care s-ar fi intrat deja în discuţii cu o parte canadiană.

"Şi suntem în faza de contractare a unei lucrări pe domeniul ăsta, expertiza este în zona canadiană. Aici este greu de găsit altă expertiză vând în vedere specificul proiectului".

În momentul de faţă, la Cernavoda funcţionează două reactoare canadiene "Candu 6", un model de reactor canadian, motiv pentru care este necesară expertiză canadiană. "Avem planificat oprirea unităţii 1 în decembrie 2026. Durata opririi este estimată la doi ani. Costul este undeva între 1,2-1,5 miliarde de euro, un cost semnificativ".

În continuare, Consilierul Director General Nuclearelectrica a mai prezentat şi alte investiţii pe care Nuclearelectrica le-a luat în calcul pe termen lung.

  • Memorandum cu o companie americană

"Ne gândim şi la ce va veni după 2030-2035. Din aceste motive, am încheiat un memorandum neangajant cu compania "NuScale" (SUA), care dezvoltă un reactor modular (în esență un reactor mai mic decât cele obişnuite - n.r.)", a precizat Teodor Chirica.

"Reactorul este, în momentul de faţă, în proces avansat de autorizare de către regulatorul american", a adăugat Consilierul Director General Nuclearelectrica.

Foto: Teodor Chirică, consilier Director General Nuclearelectrica, Preşedinte FORATOM (sursă foto: hepta.ro)

Citeşte mai multe despre:   Nuclearelectrica
 
 
 
Loading...