Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic EXCLUSIV // Reacția ministrului Energiei, Anton Anton, rugat să comenteze discuțiile dintre Iohannis și Trump pe tema cooperării în domeniul NUCLEAR: "NU VREAU să vorbesc și nici NU ȘTIU despre ce este vorba"

EXCLUSIV // Reacția ministrului Energiei, Anton Anton, rugat să comenteze discuțiile dintre Iohannis și Trump pe tema cooperării în domeniul NUCLEAR: "NU VREAU să vorbesc și nici NU ȘTIU despre ce este vorba"

Un articol de: Tudor Ionescu - 21 Aug 2019, 12:10
Foto: Ministrul Energiei, Anton Anton (sursă: Facebook) Economic

EXCLUSIV // Marţi, la capătul întrevederii cu Donald Trump, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre o dezvoltare a parteneriatului româno-american, inclusiv în domeniul nuclear, în condițiile în care Guvernul a demarat deja o cooperare cu o companie din China. Însă în ciuda importanței subiectului, ministrul Energiei nu a părut să fie la curent cu ce se întamplase. Contactat de site-ul B1.ro, ministrul Energiei, Anton Anton, a precizat că nu doreşte să discute cu noi şi că, de fapt, nici măcar nu cunoaşte despre ce declaraţii este vorba.

"Nu vreau să vorbesc cu dumneavoastră și nici nu știu despre ce declarații este vorba", a declarat Anton Anton, rugat fiind să comenetze declarațiile președintelui Klaus Iohannis făcute după întrevederea cu Donald Trump.

Marți, preşedintele Klaus Iohannis precizase că:"Este esențială dezvoltarea acestui Parteneriat în toate domeniile sale, aducând la nivelul de excelență al cooperării politico-militare și de securitate și cooperarea economică, în domeniul energiei, inclusiv cea nucleară, unde este necesară o colaborare bilaterală intensificată, dar și în alte domenii".

Ori, în situaţia în care diplomaţia română a ridicat problema unei astfel de cooperări, atunci se pune întrebarea ce se va întâmpla cu planurile Guvernului Dăncilă demarate împreună cu chinezii de la "China General Nuclear Power Corporation (CGN)".

Chinezii, interesați de centrala de la Cernavodă

Pe 8 mai 2019, compania Nuclearelectrica (cea care operează centrala nucleară de la Cernavodă) a anunţat că semnat un acord preliminar de investiţii cu companiile "China General Nuclear Power Corporation (CGN)" şi "CGN Central and Eastern Europe Investment (CEERI)" pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Pentru constuirea reactoarelor va fi conceput un consorţiu din care vor face parte Nuclearelectrica şi cele două companii interesate în proiect, consorţiu pe care Nuclearelectrica în va controla în proporţie de 49%. Restul de 51% va fi deţinut de chinezii de la "China General Nuclear Power Corporation (CGN)".

Acordul semnat între Nuclearelectrica şi "China General Nuclear Power Corporation (CGN)" reprezintă, practic, o continuare a unei colaborări iniţiate în 2014. Atunci, Nuclearelectrica a semnat un acord de cooperare cu "Candu Energy", compania care deţine "China General Nuclear Power Corporation (CGN)".

În momentul de faţă, la Cernavoda funcţionează două reactoare canadiene "Candu 6".

Aceste investiţii înscriindu-se în mai amplul plan al Chinei "O centură, un drum" (One Belţ, One Road), din care România este doar o componentă.

"Președintele Trump este foarte interesat să fie dezvoltate noi surse de energie, precum cele din Marea Neagră, lucru extrem de important și pentru noi, evident, dar și tehnologia nucleară civilă este în atenția noastră comună și sperăm să se găsească soluții bune, importante, pentru România, care, cu siguranță, este capabilă să devină furnizor de energie în regiune", a mai declarat preşedintele Iohannis marţi,

"Nu am intrat în detalii tehnice, însă amândoi, domnul Președinte Trump și cu mine, suntem de părere că tehnologia civilă nucleară, adică centralele nucleare, au un potențial interesant pentru regiune și noi avem expertiza cu Cernavodă, unde 1 și 2 funcționează, și, cu siguranță, avem aici o oportunitate de dezvoltare", a completat el.

Citeşte mai multe despre:   Anton Anton,   Klaus Iohannis
 
 
 
Loading...