Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Banca Mondială a plasat România în categoria țărilor cu venituri mari

Banca Mondială a plasat România în categoria țărilor cu venituri mari

Un articol de: George Lupu - 08 Iul 2020, 13:12
Banca Mondială a plasat România în categoria țărilor cu venituri mari Economic

Banca Mondială a plasat România în categoria țărilor cu venituri mari (Venitul Național Brut anual pe cap de locuitor mai mare de 12.535 de dolari). Clasamentul se raportează la anul 2019.

Banca Mondială grupează economiile lumii în patru categorii de venituri - țări cu venituri mici, mijlocii inferioare, mijlocii superioare și cu venituri mari. Clasificările sunt actualizate în fiecare an la 1 iulie și se bazează pe VNB  pe cap de locuitor în dolari â (folosind cursurile de schimb ale metodei Atlas) din anul precedent (adică 2019 în acest caz).

 

Cum se schimbă clasamantul

 

Potrivit instituției, clasamentul se schimbă din două motive:

în fiecare țară, factori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației influențează VNB pe cap de locuitor

pentru a menține pragurile de clasificare a veniturilor în termeni reali, acestea sunt ajustate anual pentru inflație

Anul acesta zece țări au fost plasate într-o categorie diferită față de anul trecut. Banca Mondială precizează că în clasificarea publicată nu este reflectat impactul COVID-19 (fiind vorba de anul 2019). Precizăm că Venitul Național Brut exclude investițiile străine.

 Mărturia fratelui unei victime de la Onești, despre intervenția Poliției: De la început m-au luat cu minciuni. Au zis că ...

Care sunt țările care au avansat la o categorie superioară

 

Țările care au avansat la o categorie superioară sunt Benin, Indonezia, Mauritius, Nauru, Nepal, România și Tanzania. Totodată, au fost plasate într-o categorie inferioară Algeria, Sri Lanka și Sudan.

În fiecare țară, factori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației influențează VNB pe cap de locuitor. Revizuirile la metodele și datele conturilor naționale pot influența, de asemenea, VNB pe cap de locuitor. Datele actualizate privind datele VNB pe cap de locuitor pentru 2019 pot fi accesate aici.

Pentru a menține pragurile de clasificare a veniturilor în termeni reali, acestea sunt ajustate anual pentru inflație. Se utilizează deflatorul Special Drawing Rights (SDR), care este o medie ponderată a deflatoarelor PIB din China, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite și Zona Euro. În acest an, pragurile s-au majorat în conformitate cu această măsură a inflației. Noile praguri (care trebuie comparate cu VNB pe cap de locuitor în USD curent, metoda Atlas) sunt următoarele.

Citeşte mai multe despre:   Romania,   Banca Mondiala