Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Banca Națională a României a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 5,25% pe an

Banca Națională a României a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 5,25% pe an

Un articol de: - 02 Aug 2012, 16:35
Banca Națională a României a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 5,25% pe an Foto: ziarulring.ro Economic

Banca Națională a României a menţinut, joi, rata dobânzii de politică monetară la 5,25% pe an, precum şi nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Decizia BNR este în linie cu aşteptările analiştilor, care anticipează o menţinere a actualului nivel de dobândă până la finele acestui an. Dobânda a fost menținută în pofida unor perspective pe termen scurt marcate de evoluţii conjuncturale ale pieţelor financiare şi de impactul nefavorabil temporar al efectului statistic de bază menţionat anterior.

BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale de la începutul anului, până la minimul istoric de 5,25% pe an. Din luna mai procesul de reducere a ratei de politică monetară s-a oprit din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

BNR atrage atenţia că, pe plan extern, se remarcă deteriorarea perspectivelor activităţii la nivel global în condiţiile unei aversiuni sporite faţă de risc a investitorilor şi ale incertitudinilor legate de soluţionarea durabilă a crizei datoriilor suverane din zona euro.

"Această evoluţie, suprapusă persistenţei tensiunilor politice interne, generează ieşiri nete de capital cu impact nefavorabil asupra cursului de schimb al leului. Decelerarea ritmului de creştere a împrumuturilor în valută a condus totodată la o temperare a expansiunii creditului acordat sectorului privat", se arată într-un comunicat BNR, citate de Mediafax.

 

Citeşte mai multe despre:   BNR,   imprumut