Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Bani aruncați pe fereastră: Cei 62 de bolnavi de mastocitoză primesc tratamente ineficiente de peste un milion de euro

Bani aruncați pe fereastră: Cei 62 de bolnavi de mastocitoză primesc tratamente ineficiente de peste un milion de euro

Un articol de: - 01 Iul 2016, 12:23
Foto: jurnalul.ro Economic

Tratamentul pentru un bolnav de mastocitoză se ridică la suma de peste 20.000 de euro pe lună. Banii necesari pentru terapie sunt decondați de la stat. Cu toate că, produsele farmaceutice costă foarte mulți bani, pacienții nu simt o îmbunatațire a stării de sănătate, acestea fiind ineficiente. În schimb, pastilele optime costă anual 1.200 de euro, dar nu sunt decontate, nici produse în țara noastră.

"Una dintre dificilele boli rare, mastocitoza – afecțiunea care se manisfestă prin apariția unor pete roșii pe corp și care, mai grav, îi împiedică pe bolnavi să asimileze aproape orice fel de medicament – nu are un tratament util omologat în România. Bolnavii primesc în schimb citostatice scumpe și ineficiente. Peste milion de euro costă aceste citostatice bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate", susține Nicoleta Nidelean unul din cei 62 de bolnavi depistați cu mastocitoză.

Potrivit Nicoleta Nidelean, pastila care este cu adevărat eficientă în tratarea acestei boli este cromoglicatului de sodiu, aceasta ținând maladia sub control, notează libertatea.ro

Cu toate că se luptă de trei ani să obțină recuoașterea cromoglicatului ca medicamment terapeutic, ea nu a reușit să facă acest lucru.

Reprezentanții ANM au declarat că “momentan cromoglicatul de sodiu nu are ca indicație mastocitoza, iar practica terapeutică  – fie medici, fie comitete de experți – nu este suficientă pentru a recomanda includerea acestei indicații”. Cu toate aceste, reprezentanții ANM recunosc câteva rânduir mai hos că produsul clomoglicat de sodiu “Nu înseamă că nu este eficient sau sigur în mastocitoză”.

 
Loading...