Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Băuturile alcoolice vor fi mai scumpe cu până la 41% de la 1 septembrie

Băuturile alcoolice vor fi mai scumpe cu până la 41% de la 1 septembrie

Un articol de: B1 TV - 12 Aug 2013, 14:03
Economic
 Băuturile alcoolice vor fi mai scumpe cu până la 41% de la 1 septembrie. Conducerea Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice avertizează însă că majorarea accizelor va duce de invadarea pieţei de "otrăvuri" aromate, scriu jurnaliştii de la Ring. Este vorba mai exact de băuturile făcute din alcool etilic cu zahăr, coloranţi şi arome.

Potrivit statisticilor, un român bea aproximativ doi litri de alcool pe lună. O dată cu scumpierea băuturilor alcoolice de la 1 septembrie, producătorii se tem că românii nu-şi vor mai permite să cumpere produse de calitate.

„Preţul la toate băuturile alcoolice spirtoase va creşte cu 25-41%, în funcţie de concentraţia alcoolică. Concret, o votcă al cărei preţ era de 40 şi ceva de lei o să coste 60 şi ceva de lei. Va creşte şi preţul băuturilor din import, gen whisky, coniac şi aşa mai departe”, spune Radu Morariu, director general al Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice, potrivit ziarulring.ro.

Aşa numitele băuturi fermentate liniştite sunt însă accesibile la preţ. Potrivit jurnaliştilor de la Ring acciza la aceste băuturi a scăzut de la 100 de euro la 25 de euro pe hectolitru.

„Băuturile fermentate liniştite sunt tot felul de maclavaisuri care sunt făcute din alcool etilic cu zahăr, coloranţi, arome, deşi n-au nicio legătură cu fermentaţia. Până acum doi ani, băuturile fermentate liniştite nu aveau accize şi atunci şmecherii, baieţii destepţi care au făcut evaziune fiscală de până la 70% din tot ce înseamnă băuturi alcoolice în România, au trecut de la produsele intermediare la cele fermentate liniştite pentru că la produsele intermediare acciza era 160 de euro pe hectolitru. Acum să vedeţi ce de băuturi fermentate liniştite o să găsiţi pe piaţă! Un litru se va ridica undeva la 4-6 lei”, a mai spus Morariu.

Pe piaţă se găsesc deja băuturi fermentate cu aromă de rom, de vodcă sau de brandy.