Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic BCR: Leul va avea nevoie de aproape un an pentru a reveni la cotaţia de dinaintea crizei politice

BCR: Leul va avea nevoie de aproape un an pentru a reveni la cotaţia de dinaintea crizei politice

Un articol de: - 06 Aug 2012, 18:31
BCR: Leul va avea nevoie de aproape un an pentru a reveni la cotaţia de dinaintea crizei politice Foto: focus-energetic.ro Economic

Potrivit estimărilor Băncii Comerciale Române, cursul de schimb se va situa la 4,65 lei/euro în septembrie şi la 4,6 lei/euro în decembrie, ca urmare a perioadei mai lungi de instabilitate politică şi a climatului extern. Vestea bună este că leul va recupera în prima jumătate a anului următor, pentru a ajunge la 4,47 lei/euro în iunie.

"Noua noastră prognoză de curs valutar este de 4,65 lei/euro în septembrie şi 4,6 lei/euro în decembrie, ca urmare a prioadei de instabilitate mai lungă decât se estima iniţial şi a climatului extern nefavorabil", a declarat analistul BCR Eugen Şinca, citat de Mediafax.

BCR anticipează că leul va recupera o parte din pierdere în prima jumătate a anului următor. Astfel, conform estimărilor analiștilor acestei instituții, cotaţia va coborî la 4,48 lei/euro în martie şi 4,47lei/euro în iunie.

"Credem că BNR va păstra regimul de curs flotant administrat şi va limita o mişcare prea puternică a leului. Transferul dinspre curs spre inflaţie este puternic şi asimetric în România, iar preţurile de consum cresc imediat după o depreciere a leului. Dacă adăugăm şi posibila majorare a preţurilor alimentelor în a doua jumătate din 2012, precum şi majorările preţului reglementat la energie, avem ingredientele unei accelerări a inflaţiei pentru restul anului. Avansul inflaţiei şi ponderea ridicată a creditării în valută sunt motive importante pentru un curs de schimb stabil la actualul nivel", a spus Şinca.

La închiderea şedinţei interbancare de luni, cotaţiile monedei naţionale oscilau în jurul nivelului de 4,57 lei/euro, într-o piaţă în care BNR a susţinut aprecierea leului prin vânzări de valută pe tot parcursul zilei, potrivit dealerilor.

În jurul orei 17:00, schimburile se perfectau la 4,5715 - 4,5740 lei/euro, mult sub nivelul de la aceeaşi oră de vineri, de 4,6375 - 4,6415 lei/euro.

În sesiunea de vineri, cursul BNR a urcat la 4,6481 lei/euro, un nou maxim istoric. Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la începutul anului, de la 4,3197 lei/euro. Leul s-a depreciat însă accentuat de la începutul lunii iulie, cu circa 4,45 lei/euro, cu până la 4,4%.

Viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Cristian Popa, a declarat luni că volatilitatea cursului de schimb al leului este mai pronunțată decât am fost obișnuiți în ultimii ani, dar fundamentele economice rămân solide.

Citeşte mai multe despre:   BCR,   Leu,   euro,   curs valutar