Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic BERD a înrăutăţit estimarea economică pentru România. PIB-ul pe termen scurt ar putea fi afectat

BERD a înrăutăţit estimarea economică pentru România. PIB-ul pe termen scurt ar putea fi afectat

Un articol de: - 25 Iul 2012, 11:41
BERD a înrăutăţit estimarea economică pentru România. PIB-ul pe termen scurt ar putea fi afectat Foto: romanialibera.ro Economic
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,2% la 0,8%, precum şi pentru 2013. În plus, contextul economic extern şi criza politică internă ar putea afecta avansul PIB pe termen scurt.

Practic, BERD a revenit asupra rpognozei cde creștere din luna mai, când instituţia bancară ridicase prognoza pentru România de la 0,8% la 1,2%.

Încetinirea din zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezintermedieri financiare a băncilor transfrontaliere evidenţiază importanţa transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab şi criza politică declanşată în iulie ar putea afecta negativ creşterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI şi alte instituţii financiare internaţionale a asigurat o protecţie importantă", se arată într-un raport BERD, citat de Mediafax.

De asemenea, creşterea economică ar urma să încetinească pe toată zona monitorizată de BERD, de la 4,6% anul trecut la 2,7% în acest an şi 3,2% în 2013, ca urmare a extinderii către Est a impactului crizei din zona euro. Ţările mai expuse sunt cele din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Banca estimează un avans al regiunii de 0,7% în acest an şi de 1,7% anul următor. Se estimează că Slovenia, Ungaria și Croația vor înregistra o contracție a economiei, Turcia va înregistra o mică încetinire, iar Rusia va avea un avans semnificativ față de estimarea anterioară.