Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Bloomberg: Dezmăţul cheltuielilor bugetare din campanie testează bugetul României

Bloomberg: Dezmăţul cheltuielilor bugetare din campanie testează bugetul României

Un articol de: - 12 Noi 2014, 18:45
Bloomberg: Dezmăţul cheltuielilor bugetare din campanie testează bugetul României Economic

Candidatura la preşedinţie a premierului Victor Ponta a declanşat un val de cheltuieli pentru reabilitări de drumuri, şcoli şi biserici.

Din acest motiv, unii analiști avertizează că guvernul trebuie să facă ajustări semnificative anul viitor, pentru a respecta ținta de deficit bugetar, informează Bloomberg.

România, a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, a cărei transformare post-comunistă a împins randamentul obligaţiunilor la minime record, îşi desface baierele pungii la un an după cea a ieşit de sub monitorizarea UE pentru lipsa disciplinei fiscale.

Deficitul bugetar ar putea atinge anul viitor un nivel dublu al ţintei guvernamentale de 1,4%, dând bătăi de cap succesorului lui Ponta, dacă premierul va câştiga alegerile de duminică.

Deficitul bugetar al României a urcat până la 7,2% din PIB în 2009, după ce guvernul a mărit pensiile şi salariile funcţionarilor publici, chiar dacă haosul economic global provocat de prăbuşirea băncii Lehman Brothers a redus veniturile bugetare.

Pentru readucerea deficitului la limita de 3% permisă de UE a fost nevoie de restrângerea cheltuielilor, iar randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe termen de 10% a scăzut de la 5,3% la 3,7%, potrivit datelor Bloomberg.

România are ca ţintă un deficit bugetar de 1,4% în 2015.

Citeşte mai multe despre:   Victor Ponta,   cheltuieli,   Campanie electorala